Grimbergen:

Belgisk øl fra Frankrig

Af
Af Brian Fogsgaard Jensen

salgskonsulent

ølentusiast

Topbier Ølsmagninger

I flere butikker, findes netop nu øl som sælges under navnet Grimbergen.
Grimbergen er et varemærke for øl, brygget på et kloster ved den belgiske by Grimbergen. Klosteret kan dateres tilbage til år 1128 og her har munkene brygget øl. I 1958 overtog det kommercielle bryggeri Alken-Maes, opskriften på munkenes mørke øl og solgte den under navnet Grimbergen. Siden 1958 har munkene ikke brygget Grimbergen øl.
Det belgiske bryggeri Alken-Maes, brygger udelukkende Grimbergen øl til det belgiske marked og på den lille buttede belgiske standard flaske. I Belgien sælges udgaverne: Blond, Dubbel, Trippel, Optimo Bruno og Gold.

Danske rettigheder

Her ophører forvirringen dog ikke. I 2008 blev bryggeriet Alken-Maes fra Belgien opkøbt af Heineken fra Holland. I samme handel overtager danske Carlsberg, rettighederne til navnet Grimbergen udenfor Belgien. Det belgiske Alken-Maes bryggeri, brygger fortsat Grimbergen øl men kun til det belgiske marked. Carlsberg distribuerer Grimbergen i Danmark, men brygger faktisk disse øl i Frankrig. På Kronenbourg bryggeriet i den franske by Strasbourg, brygges fem varianter hvoraf de to importeres til Danmark.
Blonde og Ambrée kan netop nu købes i flere danske supermarkeder, som markedsfører dem som belgiske øl.

Brian Fogsgaard Jensen

Brian Fogsgaard Jensen

Belgisk eller fransk?

Hvis du er i Belgien og nyder en Grimbergen øl, er den belgisk. Hvis du derimod har købt din flaske Grimbergen øl i Danmark, er den brygget i Frankrig.
Grimbergen Ambrée minder en del om den mørke dubbel fra Leffe, som mange kender.
Leffe brygges i Belgien og er ejet af verdens største bryggerigruppe, InBev.
Til fælles med Grimbergen, er varemærket Leffe også købt fri af et munkekloster.
Går du efter belgiske øl som er brygget under opsyn af rigtige munke, skal du gå efter øl med trappist mærket.

Publiceret 02 March 2015 06:00

SENESTE TV