Undren:

Busbjerg-folk føler sig glemte

Busbjergspillene fik afslag på ekstra tilskud, mens kulturkronerne vælter ud til ’Tog til tiden og Randers Egnsteater

I Ulstrup undrer Søren Kristensen sig.
Formanden for Busbjergspillene og godt 100 frivillige kæmper med at holde det årlige Busbjergspil kørende, efter et gedigent underskud i 2016.
Teaterstykket 'Jorden rundt i 80 dage' gav omkring 150.000 kroner i underskud.
Og det slæber man stadig rundt på i foreningen.
“Det er sådan, at vi hvert år efter sommerferien holder vejret indtil overskuddet er gjort op. Indtil da ved vi ikke om vi fortsætter igen,” forklarer Søren Kristensen.
Foreningen driver samtidig to teaterskoler for børn og unge, samt et kor.
Det hele er egenbetaling for deltagerne.
“Vi får 25.000 kroner i tilskud fra Favrskov Kommune om året og dem er vi glade for,” understreger Søren Kristensen.
LÆS: Anders.G: Vi bør tage en kulturdiskussion

Show til 600.000 kroner

Alligevel knækker filmen lidt. For man har bedt de kreative teams om at gå 30 procent ned i honorar, for at foreningen kan køre videre.
“Hvordan skal jeg forklare mine 100 frivillige, at vi skal spænde bæltet ind, efter at de har set det flotte halve times show 'Tog til Tiden'. Hele showet kostede godt 600.000 kroner, heraf var de 350.000 betalt af Favrskov Kommune og Sløjfen.
“Flere af vores frivillige og børneskuespillere deltog selv og syntes det var et flot show. Men da jeg så samler en folder op, og kan læse at Randers Egnsteater derefter får 60.000 kroner de næste fire år, for at levere teater i Favrskov, så får jeg det lidt underligt,” siger Søren Kristensen.

Nej til ansøgning

For Busbjergspillene havde for et halvt års tid siden ansøgt om 50.000 kroner ekstra, blandt andet for at nedbringe gælden og for at løfte teaterskolerne og koret.
“Vi fik afslag, med den begrundelse at så ville det oprindelige beløb på 'kun' 25.000 jo have været forkert sat og dermed havde forvaltningen jo begået en fejl, desuden var der ikke sket en ny udvikling i vores tilbud, på trods af, at vi både har dannet teaterskoler og kor,” sådan opfatter Søren Kristensen det skriftlige afslag, som FavrskovPosten har set.
Med til historien hører, at blandt andet Kulturelt Samvirke og andre mindre kulturelle foreninger her i slutningen af året har modtaget ekstra midler fra kommunen.
“Vi er rigtig glade for tilskuddet på de 25.000 kroner, som godt nok ligger i en markedsføringspulje, vi leverer åbenbart ikke kvalitets-kultur og er slet ikke blevet spurgt om vi ville hjælpe med teater i Favrskov de næste fire år,” lyder det fra Søren Kristensen, der understreger, at han altså ikke vil klynke, men blot undrer sig over, at hverken politikerne eller forvaltningen har henvendt sig, for at høre, om de kunne byde ind med noget de næste fire år.

Kontakt kulturchefen

“Jeg syntes da, Busbjergspillene er med. De deltog til 'Tog til Tiden' og mit indtryk var, at de var glade for at være med,” siger Ulla Egebjerg, Kultur- og fritischef ved Favrskov Kommune.
Efter at hun får præsenteret Søren Kristensens tanker, lyder det:
“Jeg syntes det er en rigtig god ide, hvis de kontakter mig. Så vil vi se på hvordan vi kan hjælpe dem. Vi kan få en snak med dem, om Randers Egnsteater måske kunne sparre og snakke med Busbjergspillene. De skal ikke føle sig skubbet ud i mørket, “ lyder det.

Refusion er forklaringen

Hun forklarer samtidig hvorfor Favrskov Kommune har valgt at indgå en aftale med Randers Egnsteater.
“Randers Kommune henvendte sig og spurgte, fordi et egnsteater også skal understøtte andre kommuner. Teatret er refusionsberettiget af staten. Det vil sige at op til cirka 36 procent af et teaterstykke bliver betalt af staten. Det er den slags teater vi alligevel bruger i skolerne, kulturhusene og på bibliotekerne, så det går stort set lige op med de næste fire års støtte til Egnteatret. Det beløb ville vi alligevel have brugt på teater.”
Hun pointerer:
“Desuden er Busbjergspillene ikke refusionsberettigede, så vi vil ikke kunne lave en lignende aftale med dem.”
Den samlede aftale med at lade Egnsteatret afvikle 'Tog til tiden' og stå for teater de næste fire år, betyder i virkeligheden, at man har fået et stort show og teater for halv pris, lyder argumentet. For kommunen og Sløjfen har kun betalt godt 350.000 kroner for 'Tog til tiden. Resten udgøres af et gavmildt tilskud fra ELRO Fonden, ligesom egnsteateret har bidraget med ekstra ressourcer.
Samtidig med, at støtten og betalingen for 'Tog til tiden' de næste fire år er refusionsberettiget.

Publiceret 13 November 2017 11:15

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV