Klumme:

Hvorfor er det så vanskeligt at ændre vaner?

Af
Af hypnoterapeut Thara Chalotte Fogh

indehaver af www.hypnoseterapi-hammel.dk

Det behøver det nu heller ikke at være så svært at ændre vaner.

Jeg har så god succes med at hjælpe folk med deres usunde vaner, at jeg synes, flere skal kende til den fantastiske mulighed, der er for at få hjælp til det med hypnoseterapi.

Det er så skønt at høre folks glæde og overraskelse, når de melder tilbage, at de ikke har rørt cola, cigaretter, overspist, været bange for at stå foran mange mennesker, eller hvad det nu er, siden de var hos mig. At de ingen trang føler, og at det var overraskende let i de fleste tilfælde.

Er du også en af dem, der har sat dig for at forandre noget i dit liv her i det nye år? Måske nogle vaner du gerne vil ændre?

Vaner er fantastiske til at gøre livet lettere og er enormt energibesparende for hjernen.

En vane er en automatiseret handling eller reaktion i hjernen og nervesystemet. Her kan nervesignalerne køre på en allerede etableret motorvej af nerveforbindelser. Tænk, hvis vi skulle tænke over hver eneste handling og lære alt igen og igen. Bygge nye veje hele tiden.

Måske er det også derfor hjernen aktiverer sit belønningssystem ved at udløse dopamin, hver gang vi gør noget af vane. Dopamin er et hormon, der gør ting meningsfulde og løfter din energi med følelser af glæde, lykke og tilfredshed.

Hjernen skelner ikke mellem gode, hensigtsmæssige vaner og hæmmende, usunde eller skadelige vaner. Den belønner dig uanset hvad. Hjerneforskere siger også, at 80 procent af de tanker, vi tænker i dag, tænkte vi også i går.

Vaner er indlærte og forsvinder ikke bare, men selv om hjernen elsker dem, kan det lade sig gøre at aflære og indlære nye vaner. De er ikke vores skæbne.

Mange af os lader desværre bare stå til. Måske har vi forsøgt og givet op. Især er det vanskeligt at ændre en vane, hvis vi ikke har noget at erstatte den med. En ny god vane at tilføre vores liv.

Glem alt om vilje

At forsøge at ændre en vane med viljestyrke er vanskeligt. Her skal dit bevidste sind hele tiden kontrollere dit underbevidste sind. Så snart du ikke er opmærksom, vil din underbevidsthed tage over – køre på rutinen, og så er du tilbage i vanen igen.

Man kan ikke være opmærksom hele tiden, så før eller siden løber du tør for viljestyrke. Forinden vil du sandsynligvis have oplevet noget af en kamp med din underbevidsthed. Ofte vinder den.

For lige at give dig en idé om, hvad du er oppe imod, så udgør vores underbevidsthed cirka 90-95 procent af vores sind, så det er David mod Goliat.

Underbevidstheden rummer vores autonome nervesystem, vores følelser, instinkter, automatiserede tanker og handlinger, langtidshukommelsen og alle vores erfaringer.

Vores aktive dagsbevidsthed kan kun håndtere, bearbejde og have opmærksomhed på ganske få sanseindtryk ad gangen. Ofte er den beskæftiget med at agere i dagligdagen, organisere og analysere, og beskytte os, når vi færdes rundt omkring.

Hvis du er en af de mange, der igen og igen har forsøgt at ændre en vane og givet op, så er der heldigvis hjælp at hente.

I hypnose, hvor din hjerne guides ind i en modtagelig og afslappet tilstand – optimalt for ny indlæring, kan en hypnoterapeut tale til din underbevidsthed og få den til at samarbejde med viljen. Lidt lige som at lægge ny software ind på computeren. Man kan tilføre ny læring til hjernen meget hurtigt og nemt.

Mange oplever, at kampen derved forsvinder, og det bliver let at bryde med vanerne.

Selv er jeg nu oppe på at motionere fire gange om ugen, og mine præferencer for mere vitale fødevarer ændrer sig. Jeg har brugt selvhypnose til at få min underbevidsthed til at arbejde med, og det går forbavsende uanstrengt og let.

Så er 2018 året, hvor dine nytårsforsætter skal lykkes for dig? Giv ikke op.

Søg hjælp frem for at lade stå til. Du får kun den ene krop, som ikke kan skiftes ud lige som din bil. Du er værd at investere i.

Publiceret 12 February 2018 08:00

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV