Noahs rednings-ark skal forhindres i at gentage sig

Noah overlevede klimakatastrofen. KlimaFavrskov prøver at forhindre, at den kommer på ny.

Af
Af Anne Neergaard

på vegne af KlimaFavrskov.

Klimauger Noah byggede en kæmpe ark i tre etager for at kunne rumme sin familie og et par af alle dyr, kvæg og kryb: en han og en hun, så de kunne overleve den syndflod, som Gud truede med. Det regnede derefter uafbrudt i 40 dage og nætter. De høje bjerge blev dækket af vand og det varede 150 dage, før vandet begyndte at svinde. Noah sender en due ud som først efter flere forsøg kommer hjem med et olivenblad i næbbet. Endelig støder arken på grund på Ararats bjerge i Tyrkiet og mennesker og dyr kan igen spredes på jorden. Gud beslutter derefter -ifølge 1.Mosebog, 8. kapitel- at han ikke mere vil udslette alt, hvad der lever. Vi mennesker har nu ansvaret for klimaets udvikling. Målet er, at bremse den globale opvarmning ” et godt stykke under 2 grader og helst ved 1,5 gr.”, som det blev vedtaget på FN"s COP 21 møde i Paris i 2015. Det er herefter op til alle lande at dæmpe udledningen af CO2 og andre drivhus- gasser som lattergas og metan, så drivhuseffekten mindskes.

Omstil vores energi

Det gør vi ved at omstille vores energi fra fossile brændsler til vedvarende energi, sætte krav til energiforbrug og drivhusgasudledninger fra boliger, transport og produktion og i øvrigt omstille vores levevis og forbrug. Omstillingen går ikke hurtigt nok. Klimaet er ved at gå amok og ter sig mærkeligt i forbindelse med den globale opvarmning. Der kommer såvel mere tørke, som heftigere regnbyger og oversvømmelse andre steder. Mange flygtninge er reelt klimaflygtninge, som søger egne, hvor det er muligt at leve. Dyrelivet påvirkes. Nogle arter kan selv flytte sig til bedre steder, mens andre synes prisgivet de forværrede forhold. Isbjørnene sulter, da havisen ved Arktis forsvinder.

Negang af padder og fugle

I Danmark er der stor nedgang i antallet af padder, insekter og fugle. Det skyldes nok så meget, at vi dyrker med brug af pesticider og har inddraget de naturlige fødesteder som vandhuller, våde enge, hegn og overdrev.

Klimaoptog

Vi nyfortolker Noahs ark. Der starter et optog tirsdag 13. marts. fra Kulturhus InSide, Hammel. Isbjørne fra Jens Galschiøts værksted trækker en ny Noahs ark gennem Hammels gader med en kæmpe frø og andre truede dyr. Børn fra Hammel Billedskole og DUI-Thorsø følger med eksempler på truede insekter, fugle og dyr. Alle er velkomne til at deltage.

Klimakunstudstilling

Optoget kommer retur til InSide, hvor der er fernisering af en Klimakunstudstilling i Galleriet. Her har børn fra Hinnerup Billedskole malet havskildpadder. Desuden udstilles dyrene fra Hammel billedskole og DUI og endelig supplerer keramiker Lene Fogtmann med sine skibe med alverdens indhold. Kom og vær med til ferniseringen, hvor formand for Kultur og Fritid, Steen Thomassen indvier Favrskov Klimauger sammen med formand for KlimaFavrskovs initiativgruppe Alfred Borg. Der serveres klimavenlige og børnevenlige hapsere og drikke.

Klimaplakatens vinder

Ved samme lejlighed overrækkes præmien på 3000 kr. til Heidi Trine Jensen, Outlawdesign for den fantasifulde og fortrøstningsfulde plakat med Noahs Ark som el-bil, fyldt af glade dyr. Menneskene spiser biomad og landskabet blomstrer med havvindmøller og solfangere. Plakaten er udvalgt af en dommerkomite med formand for Kunstudvalget Troels Lund, keramiker Lene Fogtmann, Alfred Borg og Anne Neergaard, Klima Favrskov. Prisen doneres af Favrskov Kommune. Billedskolebørnene fra Sall kom på 2.pladsen med en spændende plakat med guldsmede.

Hvem betaler for Klimaugerne

Favrskov Kommune er sponsor. Der er bevilliget 60.000 kr. til Klimaugerne. Dertil støtter Veluxfonden med 40.000 kr. til Grønt Guldprojektet, som DN Favrskov har søgt hjem til Klimaugerne, bl.a. til busture med skoleelever til hotspots med vedvarende energi, vindmøller og biogas og eksempler på naturgenopretning med opsamling af CO2. De mange yderligere indslag, åbent hus og foredrag finansieres af frivillig arbejdskraft og de enkelte deltagende foreninger og virksomheder selv, herunder Favrskov Forsyning EEC-power, Solar Venti, Thorsø Biogas og Den Jydske Håndværkerskole. Det er imponerende og spændende tilbud.

Publiceret 08 March 2018 09:15

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV