Erhverv Fødevarestyrelsen:

“Vi vejleder gerne”

Fødevarestyrelsen vil ikke kommentere kritikken fra Jensens Slagtehus, men svarer her i generelle vendinger:

Af
Anette Bonde

Niels Marling, Kødkontrolchef i Kødkontrollen i Miljø og Fødevareministeriet, vil ikke kommentere kritikken fra Morten Jensen, Jensens Slagtehus ved Voldum. Han understreger i stedet, at Fødevarestyrelsen generelt står til rådighed med dialog og hjælp med at finde rundt i retningslinjerne.

“Fødevarestyrelsen vejleder gerne om gældende regler, retningslinjer og relevante administrative procedurer forbundet med kontrollen, det er en del af vores opgave. Men som myndighed overtager vi ikke et ansvar for en virksomhed, her henviser vi til professionel rådgivning for eksempel via brancheforening.”

Læs også: Erhverv: Lille slagteri i kamp mod Fødevarestyrelsen

Med hensyn til de dyrlæger, Fødevarestyrelsen anvender, siger han, at den skal være uafhængig af slagteriet.

“Slagteriet kan derfor ikke selv anvise eller ansætte den dyrlæge, der skal foretage den offentlige kontrol på stedet, det er dyrlæger ansat af Fødevarestyrelsen, der udfører den offentlige kontrol.”

Ledige stillinger i Fødevarestyrelsen annonceres offentligt, således at alle har mulighed for at søge stillingen.

“Fødevarestyrelsen rekrutterer på baggrund af ansøgerne, og vi ansætter de dyrlæger vi finder mest kompetent. Vi lytter gerne til virksomhederne, men i sidste ende er det os, der beslutter, hvem der skal varetage kontrollen.”

Med hensyn til ordene “Hvis ikke du kan klare kontrollen, skulle du måske begynde at sælge brugte dæk”, som Morten Jensen siger, han har fået i en dialog med Fødevarestyrelsen, siger Niels Marling, at Fødevarestyrelsen ikke er bekendt med at en sådan formulering skulle være brugt.

Han beklager, at Jensens Slagtehus to gange har måttet vente på en dyrlæge, inden man kunne komme i gang.

“Det er altid beklageligt, hvis vi af forskellige årsager kommer for sent. Vi bestræber os selvfølgelig altid på at være til stede og klar til at udføre kødkontrol på virksomheden på det aftalte tidspunkt.”

Læs også: Erhverv Lille slagteri: Dyrlæge blev fritstillet

Endelig understreger han, at EU skal kunne have og har tillid til Fødevarestyrelsen.

“EU sender jævnligt inspektører til Danmark for at se, at Fødevarestyrelsen efterlever deres rolle som myndighed, hvis en virksomhed for eksempel ikke lever op til sine forpligtelser – herunder sikrer sig, at de dyr, slagterierne slagter, må slagtes og dermed kan anvendes til fødevarer. Det er vigtigt, at man som fødevarevirksomhed i Danmark er sig sit ansvar bevidst, hvor det er Fødevarestyrelsens opgave at kontrollere at dette er tilfældet, således at både de danske og de udenlandske forbrugere fortsat kan have tillid til danske fødevarer.”

Læs også: Erhverv Danske Slagtermestre: "Det er svært med hestepas"

Sagen kort:
Morten Jensen, Jensens Slagtehus ved Voldum, beretter, at han igennem et par år har oplevet modstand og chikane fra Fødevarestyrelsen. Han angiver selv, at det startede, da han begyndte at slagte heste, hvor deres respektive hestepas skulle verificeres.

Publiceret 17 April 2018 11:00

SENESTE TV