Forældre plages af dårlig samvittighed

Danske mødre døjer med dårlig samvittighed og føler, at de fejler i rollen som mor. Forældre skal lære ikke at lægge pres på hinanden, siger familiepsykolog

Af
Af Louise A. Poulsen lap@sondagsavisen.dk

“Da jeg fik mit første barn for 26 år siden, var det flot, hvis man så sit barn spille en fodboldkamp i ny og næ. I dag er der mange forældre, der mener, at man nærmest ikke må misse en træning,” siger Ulla Dyrløv.

Hun er psykolog og forfatter til flere bøger om børn og opdragelse. Og så mener hun, at forældre skal holde op med at give sig selv og hinanden dårlig samvittighed.

En undersøgelse fra YouGov foretaget for Neutral viser, at to tredjedele af mødre føler, at de dagligt, ugentligt eller månedligt fejler i mor-rollen. Over halvdelen føler sig præget af dårlig samvittighed i mor-rollen.

Det kræver mod at stå imod

”Forældre i dag har rigtig meget dårlig samvittighed. Det gælder ikke kun mødrene. Forældre føler, at de har for lidt tid med deres børn, og det har været et problem, siden kvinder kom på arbejdsmarkedet. Og det er kun blevet værre med de sociale medier, der er med til at tegne et billede af den perfekte forælder, der bager speltboller, har det rigtige tøj på og dyrker motion med sine børn,” siger Ulla Dyrløv, som erkender, at der ligger et stort pres på børneforældre i dag.

”Det forventes jo, at de deltager i alt muligt i institutionen, skolen, fritidsordningen og til fritidsaktiviteter. Og det kræver meget mod at stå imod det pres. Jeg er glad for, at jeg ikke har små børn i dag, ” siger hun.

For hvordan forklarer man barnet, at man ikke tager med til juleafslutningen, fordi man trænger til at slappe af – når barnet samtidig kan se, at alle de andre forældre møder op?

”Her må forældre prøve at stå sammen om ikke at lægge det pres på hinanden. Tal om det på forældremøderne,” råder Ulla Dyrløv, der også synes, at man fint kan forklare barnet om de valg, man træffer.

Vil pakke barnets bøger ud

”Da mit ældste barn på 26 startede i skole, var vi forældre med første skoledag, og så gik de selv i skole. Nu er det jo blevet sådan, at lærerne kæmper for at få forældrene ud af klasselokalet, når klokken har ringet ind klokken 8. For der står lige nogle forældre og synes, at de nærmest skal pakke børnenes bøger ud af tasken. Her må man sige til barnet, at det gør vi altså ikke, for det er du stor nok til selv,” siger hun.

Det er bedre end at gå rundt med dårlig samvittighed, for det hjælper i hvert fald ikke barnet, mener Ulla Dyrløv:

”Den dårlige samvittighed fjerner endnu mere fokus på det barn, man i forvejen føler, man forsømmer. Dårlig samvittighed handler jo om forældrenes følelser og ikke barnets følelser, og hvordan barnet har det.”

Det har vi dårlig samvittighed over

Ifølge YouGov, der har lavet en undersøgelse for Netural i år har 42 % dårlig samvittighed over ikke at deltage i nok aktiviteter med deres barn.
32 % har dårlig samvittighed over at bruge for meget tid på telefonen/de sociale medier.
18 % har dårlig samvittighed over ikke at lave nok hjemmelavet mad.
23 % har dårlig samvittighed over at bruge for meget tid på arbejde.

Publiceret 19 May 2018 19:00

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.