Så meget koster det at eje et sommerhus

Det er ikke en billig fornøjelse at eje et sommerhus. Bolius har regnet på udgifterne for at se, hvor ofte du skal bruge det, før det tjener sig ind

Af
Af Malte Abildgaard Christensen Bolius – Boligejernes Videncenter

71 dage om året.

Så mange dage bruger danskerne i gennemsnit i deres sommerhus ifølge en YouGov-undersøgelse foretaget for Bolius i marts 2018. Tallet dækker kun de sommerhusejere, der har en anden primær bolig og dermed udelukkende bruger sommerhuset i fritiden. Dagene bliver fordelt jævnt ud over hele året, men topper i de mindre ferier samt i sommerferien.

Et sommerhus eller fritidshus bør dog også bruges i større stil – i hvert fald, hvis man kigger på det med økonomiske briller på. En beregning foretaget af Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk ekspert i Bolius, viser nemlig, at et typisk sommerhus har faste udgifter for 72.231 kr. årligt plus forbrug. Det vil sige, at bruger du kun dit sommerhus i to uger af sommerferien, vil hver dag koste på den høje side af 5.000 kr.

Bruger du det 71 dage – som den gennemsnitlige sommerhusejer gør ifølge Bolius' undersøgelse giver det en daglig pris på 1.000 kr. eksl. forbrug og transport.

Årlig udgift

Den største omkostning i beregningen er selve finansieringen af sommerhuset. I dette eksempel er sommerhuset indkøbt til 1.000.000 kr., der finansieres med et fastforrentet 2 procent realkreditlån og et 5 procent variabelt banklån. Det giver en årlig udgift på 42.457. Er der ingen gæld i huset, fx hvis du har arvet det, har købt det kontant eller færdigbetalt lånet, er det en del billigere i drift.

Hvis dit sommerhus er udbetalt, fx hvis du har arvet det, er det derfor en del billigere i drift.

Dertil kommer ejerudgifterne på små 20.000 kr. om året, el-afgift på ca. 500 kr. og generel vedligeholdelse, hvor sommerhusejerne gennemsnitligt bruger 10.000 kr. om året ifølge Bolius' undersøgelse.

Til sammen giver det lige over 72.000 kr., og dertil skal lægges forbrug samt transport til og fra sommerhuset, som hurtigt løber op i 6.500 kr. årligt.

De samlede udgifter for at eje et sommerhus bør ses på lang sigt. For eksempel vil et afdrag på lånet gøre det billigere de første år, men dyrere efterfølgende. Og sælger du dit sommerhus, vil en værdistigning eller –tab også påvirke det samlede billede.

Byg nyt sommerhus

Hver femte lejer ud

Vil du gerne tjene på at have et sommerhus – eller i det mindste holde udgifterne nede – er udlejning en kærkommen mulighed.

Ifølge Bolius' undersøgelse udlejer hver femte sommerhusejer deres sommerhus – 39 procent af dem uddyber, at de udlejer som en nødvendig indtjening for at have råd til et sommerhus.

Hvad du kan tjene på udlejning afhænger af, hvor sommerhuset er placeret og dets stand og faciliteter. Tjek med et udlejningsbureau eller andre sommerhusejere i dit område, hvad du formentlig kan tjene. Bureauerne tager et salær på op mod 40 procent, hvorimod det kræver mere tid at udleje privat, fx gennem annoncer og udlejningsportaler.

Husk, at lejeindtægter er skattepligtige, og at der findes regler for, hvor meget du må tjene på udlejning. Tjek med skat på forhånd.

Publiceret 20 May 2018 11:30

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.