Ekspert:

Børn skal ikke have penge for at udføre pligter

Giver man børn penge for opgaver, lægger man op til, at de kan forhandle – eller fravælge pligterne. Og så bør man ikke trække i lommepenge for dårlig opførsel

Af
Louise A. Poulsen lap@sondagsavisen.dk

Forestil dig, at du står i supermarkedet og beder dit barn om at hjælpe med at bære varerne ud af butikken. Og svaret så lyder: Hvad får jeg for det?

“Den situation beskriver en af grundene til, at det er en dårlig idé at give børn penge for at hjælpe til,” siger Sofie Münster, der står bag Nordic Parenting, et netmagasin for forældre.

“Skal man så til at stå og forhandle med sit barn ved kassen med tre poser varer? Og hvad nu, hvis barnet siger nej, fordi det ikke lige har brug for pengene nu?” spørger Sofie Münster, der har en fortid som direktør i LøkkeFonden.

Sidste år viste en repræsentativ analyse for Finans Danmark, at 41 procent af forældre med børn mellem 6 og 17 år giver lommepenge som belønning for huslige pligter. Den metode er der grund til at genoverveje, mener Sofie Münster.

Ekstraopgaver

“Hvis pligterne bliver forbundet med bestemte beløb, sender det et signal til barnet om, at det er valgfrit, om man vil hjælpe til. Og så vil barnet vælge ud fra egne behov, altså om det mangler penge, i stedet for at hjælpe, fordi det er en del af fællesskabet,« siger Sofie Münster, der går ind for at give børn lommepenge.

“Det lærer barnet en masse om at være ansvarlig med penge. Men pengene skal ikke hænge sammen med pligterne. Pligter handler om, at man hjælper hinanden som familie, og hvis barnet kan vælge pligterne fra, vælger de også fællesskabet fra,” siger Sofie Münster, der ikke vil afvise, at barnet kan tjene lidt ved særlige opgaver som for eksempel bilvask.

Det samme mener psykolog Ulla Dyrløv, der har skrevet bøger om børn.

Rydder selv op

“Børn skal lære at hjælpe til uden at få penge. At bære sin tallerken ud efter maden kalder jeg ikke at hjælpe til – det er en selvfølge. At rydde hele bordet, lave mad, dække bord, tømme opvaskemaskine og hjælpe med at købe ind er at hjælpe til. Og det skal børnene selvfølgelig gøre uden at få penge for det. Men hvis de gerne vil tjene penge, er det fint at give mulighed for, at de laver nogle ekstraopgaver,” siger hun og nævner:

“Det kan være at pudse vinduer, rense ovnen, vaske bilen eller hente lillesøster i børnehaven.”

Ulla Dyrløvs råd om børn, penge og pligter

Det ligger i børn fra de er helt små, at de vil hjælpe til. De vil køre med madvognen i vuggestuen, åbne havelågen, røre i gryden og vaske gulvet. Det kan være besværligt for forældrene, så mange vælger at gøre det selv, og det er synd. Lad børnene være med fra en tidlig alder.
Lav en plan over 20 ting, der skal gøres i boligen i løbet af ugen: gøre badeværelse rent, støvsuge osv. Lad for eksempel de mindre børn vælge to lette opgaver og de store børn fire større. Hvis børnene derudover vil aflaste forældrene og tjene penge, kan de vælge flere opgaver.
Beløn gerne børnene for at have udført de aftalte opgaver. Ros dem, og giv dem måske en opgave mindre ugen efter – eller lav noget rart sammen. Det skal ikke være en materiel belønning og ikke hver gang. Eller beløn dem ved at anerkende, at de er store nok til at tage ansvar – for eksempel ved at give dem egen nøgle til hjemmet.
Kilde: Psykolog og forfatter Ulla Dyrløv

Publiceret 10 June 2018 09:00

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.