Se listen:

Her er danskernes yndlingsslik

Chokolade er uden sammenligning vores bedste slik. Ikke mærkeligt, for det udløser lykkefølelse, siger chocolatier

Af
Louise A. Poulsen lap@sondagsavisen.dk

Hvid, lys, mørk. Med nødder, fyld eller som plade. Til gæster, selvforkælelse eller i madlavning.

Chokolade er bare danskernes yndlingsslik. Hele 68 procent af befolkningen har chokolade som et af de stykker slik, de bedst kan lide, hvis de skal vælge tre.

“Det overrasker mig slet ikke. Der er kommet flere high end-mærker som Summerbird og Peter Beier, og samtidig er der stadig den klassiske plade Marabou. Chokolade er bare lidt finere end andet slik. Det er til særlige lejligheder, og i min barndom var det det, de voksne spiste, når de skulle have noget lækkert,” siger Katrine Emme Thielke.

Hun står bag hjemmesiden Slikleksikon.org, hvor brugere i godt 10 år har kunnet anmelde og skrive om slik.

“Chokolade har også en dybere og mere fyldig smag – ligesom hvis man er på en god restaurant og bliver helt fyldt op af de mange indtryk. Derfor kan man heller ikke spise så meget ad gangen. Man bliver hurtigere mæt af smagen i forhold til det klassiske slik, hvor mange af smagene er syntetiske, fordi de er lavet kunstigt,” siger Katrine Emme Theilke.

Chokolade giver lykkerus

Faktisk er chokolade bygget over 200 smagsstoffer, fortæller kok og akademigastronom Rune Kromann, som også er chocolatier – altså ekspert i chokolade.

“Vi spiser chokolade, fordi vi får en lykkefølelse, som vi ikke får ved at spise lakrids eller vingummi. Det er en amfetamin-lignende rus, der virker smertedæmpende og antidepressivt. I gamle dage gav man chokolade navnet love-drug, fordi det gav følelsen af at være forelsket,” fortæller Rune Kromann.

Han indgår i det team, der skal til Frankrig for at støtte chocolatier og dessertkok Tor Stubbe, som repræsenterer Danmark ved verdensmesterskaberne i chokolade til efteråret.

“Chokolade kan jo varieres i det uendelige med forskelligt fyld, nødder og tørret frugt. Og du kan variere mængden af kakao fra omkring 18 procent og op til 80 procent – eller mere, hvis det skal bruges i madlavning. Jo højere kakaoindhold, jo hurtigere bliver man sanseligt mæt og opnår lykkefølelsen. Og så dækker chokolade jo vores medfødte lyst til fedt og sukker,” siger Rune Kromann.

Ritzau Scanpix

Ritzau Scanpix

Ritzau Scanpix

Ritzau Scanpix

Yndlingssnold

Hvilke af følgende typer slik kan du bedst lide? Markér op til tre svar.
Chokolade 68%
Lakrids 52%
Vingummi 29%
Flødeboller 18%
Karameller 15%
Bolsjer/slikkepinde 10%
Skum 9%
Dragé4 %
Ved ikke 2%
Kilde: YouGov for Søndagsavisen. 987 personer har svaret.

Lakrids er Nordens  koffein
Efter chokolade kommer lakrids som danskernes yndlingsslik. Og et stykke herefter vingummi på tredjepladsen.
“Jeg tror, at lakrids ligger på andenpladsen, fordi det er en nordisk tradition. Mange udlændinge ville være på grænsen til at besvime over den ubehagelige smag, mens de godt kan lidt vingummi. Lakrids er en slags Nordens koffein. Hvis man er sløv, kan man lige blive rusket op af noget stærk saltlakrids,” siger Katrine Emme Thielke, der står bag websiden Slikleksikon.org

Publiceret 10 June 2018 06:00

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.