Det er bestemt ikke de samme priser, bedemændene tager for en begravelse.

Det er bestemt ikke de samme priser, bedemændene tager for en begravelse.

Svært at gennemskue priser på begravelser og bisættelser

For de pårørende til de godt 55.000, der hvert år dør, kan det være en økonomisk jungle at finde ud af, hvad det egentlig koster at stede deres kære til hvile. Ny analyse viser prisforskel på tusindvis af kroner på begravelser og bisættelser

bedemænd Når man er tynget af sorg, kan det være en næsten umulig opgave at finde tid og overskud til at indhente tilbud og priser på en begravelse eller bisættelse. Men det kan koste mange tusinde kroner at lade være.

Det viser en stikprøve blandt 35 certificerede bedemandsforretninger i Danmark, som sammenligningstjenesten Samlino.dk har foretaget.

I analysen er der taget udgangspunkt i det billigste tilbud på begravelser og bisættelser, som bedemanden selv oplyser på sin hjemmeside, og det afslører store prisforskelle for de samme ydelser.

Alene i Region Hovedstaden er en prisforskel på hele 5.250 kroner for en begravelse.

Meget koster ekstra

Selvom det er et lovkrav for de certificerede bedemænd at oplyse om deres priser, så viste analysen, at tillægsydelser som eksempelvis dødsannoncer, gravsten og at finde et gravsted koster ekstra og kan variere meget.

Og netop fordi de fleste mennesker står i en krisesituation, når de skal arrangere en begravelse eller bisættelse, så kan mange bedemænd have let spil, når de fremsætter tilbud, lyder det fra Kristian Pitzner-Jørgensen, der er direktør i Samlino.dk.

"Det er meget store prisforskelle for den samme ydelse, og det kan meget vel skyldes, at de færreste mennesker har overskud til at indhente en stor bunke tilbud, når de skal tage afsked med deres kære," siger Kristian Pitzner-Jørgensen, der opfordrer folk til at bede om hjælp fra venner og bekendte, når de skal arrangere en bisættelse eller begravelse.

"Hvis det virker uoverskueligt at finde frem til den rigtige pris hos den rigtige bedemand, så kan det være en idé at bede om hjælp fra nogle venner eller nære bekendte, der kan sætte nogle timer af til at undersøge markedet, så ikke sorgen også ender med en økonomisk hovedpine," siger han.

-vik

I 2011 accepterede brancheforeningen Danske Bedemænd at betale en bøde fra Konkurrencestyrelsen på 400.000 kroner. Baggrunden var, at brancheforeningen havde lavet et sæt ‘etiske regler’, der forbød bedemænd at annoncere med priser og derved konkurrere med hinanden om kunderne.

Efter kritik fra Forbrugerrådet lancerede brancheforeningen Danske Bedemænd i 2013 en certificeringsordning, der skulle hjælpe forbrugeren med at finde frem til de bedemænd, der havde gennemskuelige priser. For at blive en del af ordningen, skal bedemanden oplyse tre priseksempler på henholdsvis begravelse og bisættelse.

Publiceret 08 September 2018 09:00

SENESTE TV

Festlig nytårskoncert i Voldum-Rud

VOLDUM-RUD Søndag 20. januar kl. 14.00 indbyder Voldum-Rud Menighedsråd og organist Jens Morsing traditionen tro til nytårskoncert i Voldum Kirkehus.

"Vi har de sidste fire år haft glæden af at høre pianisten Anne-Marie Meineche spille festlig wiener- og salonmusik med forskellige violinister – og igen i år præsenterer hun Cæcilie Balling, som er 28 år gammel og i fuld gang med at bygge en musikalsk karriere op. Hun er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, suppleret med studier i USA hos Milan Vitek," fortæller Morten Sejersen, kirkesanger og PR-medarbejder ved Voldum og Rud Kirker

Udover den rent klassiske musik høres Cæcilie Ballings smukke violinspil også i andre musikalske sammenhænge; således er hun medlem i ensemblet Halvcirkel, der udforsker grænselandet mellem det klassiske repertoire og den moderne lyd.

Balling og Meiniche spiller et festligt og sprudlende program af musik i bl.a. wienergenren, men vil også glæde publikum med iørefaldende stykker i andre stilarter. Imellem værkerne fortæller de to veloplagte musikere anekdoter om musikken og komponisterne.

Der vil være et anstrøg af nytårsfestlighed over programmet, og publikum vil forhåbentlig gå fra koncerten med glad energi til at møde det nye år. I pausen serveres der champagne, kaffe, kransekage og frugt, og der er fri entré til koncerten. wuf