Modelfoto

Juleindbrud:

Markant fald i antallet af indbrud

I Østjyllands Politikreds er antallet af indbrud i første halvdel af december faldet væsentligt

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

indbrud 177 indbrud fra 1. til 13. december. Sådan var tallet i 2017, men det tal er faldet med cirka 25 procent til 132 i år, hvilket naturligvis glæder vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi, Gert Bisgaard.

"Det er rigtig positivt. Vores indsats på området kan være en af årsagerne til, at tallet er faldet så meget - vi har fået de rigtige buret inde - men vi har også haft en bred indsats på området," siger han.

Det betyder blandt andet, at politiet hele tiden holder et skarpt overblik over, hvor der er indbrud, og at vagtchefen er særlig opmærksom på, hvis der er områder, der er særligt hårdt belastede.

Gode råd til ferien

En anden årsag til faldet kan også være, at der er mange, der har enten Nabohjælp, alarmer eller anden form skiltning, der kan være med til at skræmme tyvene væk.

Og det vil helt sikkert have en effekt her i juletiden, siger Gert Bisgaard.

"Det bedste råd, jeg har, er, at man skal lave aftaler med dem på ens vej eller opgang, hvor man sørger for at kigge efter hinandens boliger. Vi ved, at det har en effekt med aktiv nabohjælp," siger vicepolitikommissæren.

Han understreger, at alene det at lave forebyggelse har en effekt - faktisk ved man fra undersøgelser, at det har en effekt op mod 25 procent - forstået på den måde, at der er 25 procents mindre sandsynlighed for indbrud, hvis man har sikret sit hjem på den ene eller anden måde.

"Der er målt på det. Man havde en gruppe, der havde haft indbrud. Halvdelen af dem bad man gøre noget aktivt for at sikre hjemmet, og den halvdel skulle ikke gøre noget. Og det viste sig, at der var 25 procent mindre sandsynlighed for, at tyvene kom igen - og det samme gælder for dem, der aldrig har haft indbrud," siger han.

Lad det se beboet ud

Udover at skilte med, at man har nabohjælp eller alarmer, virker det også at lade huset se beboet ud.

"Lad musikken spille, tænd lys og aftal med en nabo, at vedkommende kan parkere en bil i indkørslen. Langt de fleste tyve kan nu en gang bedst lide at arbejde uforstyrret, og det er derfor, at alt det forebyggende virker. Og så skal man selvfølgelig lade være med at lade værdigenstande ligge fremme. Hvis man normalt har en PH-lampe i vinduet, så flyt den et andet sted hen, så man ikke frister," lyder opfordringen fra Gert Bisgaard.

Han fortæller, at de fleste indbrud ikke uventet sker, når det er mørkt, så dermed er eftermiddags- og aftentimerne tyvenes fortrukne arbejdstid, og langt de fleste begår ikke indbrud om natten, for de vil være sikre på, at der er fred og ro, når de arbejder, og at der ikke er en af husets beboere, der vågner fra nattesøvnen.

Publiceret 20 December 2018 14:30