Er din aircondition en bakteriebombe?

Det er dejligt praktisk bare at kunne tænde for din aircondition når temperaturen stiger, men pas på! Hvis det er længe siden du sidst gjorde den ren, kan den faktisk gøre mere skade end gavn.

Af
Af Ditte Krogh Fischer

De fleste nyere biler har i dag aircondition og på en varm forårsdag, er der ikke noget bedre end at skrue op for fuld blæs og lade kulden strømme ind i bilen. Men vidste du, at det faktisk kan være direkte sundhedsskadeligt for dig og din familie?

 En gamle og ikke vedligeholdt aircondition kan nemlig indeholde svampesporer og bakterier, som du risikerer at indånde, hver gang du tænder din aircondition. Hvis du indånder den bakteriefyldte luft dagligt, kan det resultere i astma, allergi og hovedpine.

 

Heldigvis kan du hurtigt og nemt vurdere, om din aircondition trænger til en rengøring, og AutoOffer fortæller dig her, hvordan du gør. 

 

Sådan ved du om din aircondition er en bakteriebombe

Den nemmeste måde at tjekke om din aircondition trænger til en kærlig hånd, er ved at bruge din næse. Hvis der har ophobet sig bakterier eller svampesporer i din aircondition vil der, når du starter bilen, nemlig brede sig en meget ubehagelig lugt - nemlig lugten af jordslået vasketøj.

 

Hvis luften der kommer ud af din aircondition begyn der at lugte jordslået, så er det på høje tide at gøre noget ved det.

 Dit lokale værksted vil elske at få lov til at fikse dit aircondition anlæg for dig, men hvis du er ”gør det selv typen” kan du også sagtens selv komme de farlige bakterier til livs med en ”aircondition cleaner”.

En aircondition cleaner er en spray man stiller i bilen hvilket på kun 10 minutter fjerner bakterier, mug og svamp fra bilens aircondition anlæg. Den er nem at bruge og koster ikke særlig meget.

 Hvis du vil undgå at der danner sig farlige bakterier og svampesporer i din aircondition, bør du få tjekket og renset din aircondition en gang om året, men der er også en ting du nemt kan gøre for at holde systemet rent og bakteriefrit. 

Sådan undgår du bakterier i din aircondition

Problemer med bakterier og svampesporer i bilens airconditionanlæg skyldes ofte, at systemet ikke har været brugt i en længere periode. Mange bruger f.eks. ikke deres aircondition om vinteren, og hvis systemet står stille over vinteren vil der ophobe sig små fugtdannelser. 

 Når foråret kommer og solens stråler varmer fugten op, skabes den perfekte grobund for svamp og bakterier, og der vil derfor inden længe suse en ubehagelig jordslået lugt ud af din aircondition.

 Hvis du vil undgå at der ophober sig bakterier i din aircondition er det derfor vigtigt, at du sørger for at tænde for kølingen – også selvom det er koldt udenfor.   

Publiceret 25 April 2018 16:21

Pensionister i hopla fra 1943

jubilæum I efteråret 1943 samledes en flok alders- og invaliderentenydere på Thorsøegnen med det formål at stifte en forening.

Den blev en realitet 1. oktober samme år, og derfor holder Vejerslev-Aidt-Thorsø Pensionistforening torsdag 25. oktober kl.12-16 jubilæumsfest i anledning af foreningens 75 års fødselsdag.

Foreningens navn var Vejerslev-Aidt-Thorsø Alders og Invaliderenteforening til 1957, hvor navnet blev ændret til det nuværende.

Kontingentet var ved foreningens start 50 øre halvårligt. Den første aktivitet i foreningen var at ”indsende et andragende til kommunen om Brændselshjælp”.

Det har været på vegne af nogle medlemmer, for det var netop foreningens formål at hjælpe nødlidende medlemmer, og i krigens sidste år kunne det være et problem at skaffe brændsel.

Protokollerne melder ikke om egentlige foreningsaktiviteter i de første mange år. Et par bestyrelsesmøder om året og en generalforsamling var de eneste aktiviteter.

I 1986 fik foreningen sin egen fane på initiativ af foreningens daværende formand, Erling Jensen. Fanen hænger i dag på Thorshøj.

I 1986 søgte foreningen om et kommunalt tilskud til aktiviteter, men det blev ikke bevilget. Derimod kom der gang i arbejdet i pensionisternes kontaktudvalg, der fordelte de kommunale tilskud mellem de to pensionistforeninger i Hvorslev Kommune.

Travlt med tilbud

Sidst i 80'erne begyndte nogle af de aktiviteter, der i dag kendetegner foreningen. Bankospil, gymnastik, ældredans og sang. I de senere år er aktiviteterne udvidet med petanque, kroll og badning i Tungelundbadet i Thorsø

Bestyrelsen har i dag noget mere travlt, end det var tilfældet i de første år. Medlemstallet, der i 1943 var 28, er nu 325.

"Det egentlige formål med økonomisk støtte til betrængte medlemmer er ikke mere aktuelt, men de mange kulturelle og underholdende tilbud, der er kommet i gang de senere år, har god tilslutning og opfylder et stort ønske og behov hos medlemmerne," mener den nuværende formand, Johs. Molbech.

jesl