Er din aircondition en bakteriebombe?

Det er dejligt praktisk bare at kunne tænde for din aircondition når temperaturen stiger, men pas på! Hvis det er længe siden du sidst gjorde den ren, kan den faktisk gøre mere skade end gavn.

Af
Af Ditte Krogh Fischer

De fleste nyere biler har i dag aircondition og på en varm forårsdag, er der ikke noget bedre end at skrue op for fuld blæs og lade kulden strømme ind i bilen. Men vidste du, at det faktisk kan være direkte sundhedsskadeligt for dig og din familie?

 En gamle og ikke vedligeholdt aircondition kan nemlig indeholde svampesporer og bakterier, som du risikerer at indånde, hver gang du tænder din aircondition. Hvis du indånder den bakteriefyldte luft dagligt, kan det resultere i astma, allergi og hovedpine.

 

Heldigvis kan du hurtigt og nemt vurdere, om din aircondition trænger til en rengøring, og AutoOffer fortæller dig her, hvordan du gør. 

 

Sådan ved du om din aircondition er en bakteriebombe

Den nemmeste måde at tjekke om din aircondition trænger til en kærlig hånd, er ved at bruge din næse. Hvis der har ophobet sig bakterier eller svampesporer i din aircondition vil der, når du starter bilen, nemlig brede sig en meget ubehagelig lugt - nemlig lugten af jordslået vasketøj.

 

Hvis luften der kommer ud af din aircondition begyn der at lugte jordslået, så er det på høje tide at gøre noget ved det.

 Dit lokale værksted vil elske at få lov til at fikse dit aircondition anlæg for dig, men hvis du er ”gør det selv typen” kan du også sagtens selv komme de farlige bakterier til livs med en ”aircondition cleaner”.

En aircondition cleaner er en spray man stiller i bilen hvilket på kun 10 minutter fjerner bakterier, mug og svamp fra bilens aircondition anlæg. Den er nem at bruge og koster ikke særlig meget.

 Hvis du vil undgå at der danner sig farlige bakterier og svampesporer i din aircondition, bør du få tjekket og renset din aircondition en gang om året, men der er også en ting du nemt kan gøre for at holde systemet rent og bakteriefrit. 

Sådan undgår du bakterier i din aircondition

Problemer med bakterier og svampesporer i bilens airconditionanlæg skyldes ofte, at systemet ikke har været brugt i en længere periode. Mange bruger f.eks. ikke deres aircondition om vinteren, og hvis systemet står stille over vinteren vil der ophobe sig små fugtdannelser. 

 Når foråret kommer og solens stråler varmer fugten op, skabes den perfekte grobund for svamp og bakterier, og der vil derfor inden længe suse en ubehagelig jordslået lugt ud af din aircondition.

 Hvis du vil undgå at der ophober sig bakterier i din aircondition er det derfor vigtigt, at du sørger for at tænde for kølingen – også selvom det er koldt udenfor.   

Publiceret 25 April 2018 16:21

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.