SUV’en, der flytter grænser

De popper op fra alle hjørner lige nu, SUV’erne. De fleste mere eller mindre som alle de andre – men her er én, der flytter grænserne for, hvor velkørende en bil af denne type kan være: Den nye BMW X2

Af
Af Flemming Haslund

Nyeste nye i SUV fra det tyske bilmærke BMW er bilen her, X2. X'et fortæller jo, at nyheden er en del af tyskernes SUV-familie, der jo i sin tid startede med kæmpen X5.

X2 er bilen, der bryder grænser; både BMW's egne og hele biltypens: For X2 er i særklasse den mest sporty af samtlige SUV'er på BMW's program og blandt alle SUV'er.

Køreren sidder lavt

Først og fremmest er kørestillingen som i en sedan. Køreren sidder lavt og rækker hænderne frem til et højt placeret, omtrent lodret rat. Og bilens måde at bevæge sin hen over asfalten: X2 ligger fladt, X2 krænger på ingen måde SUV-agtigt, X2 er retningsstabil ved enhver hastighed. Så der er ikke det mindste SUV over den nye tyskers måde at køre på. Det er dérfor, X2 på det nærmeste er en eksplosion i sporty køreegenskaber.

Det var præcist, hvad vi konstaterede om det nyeste X fra München efter de første par kilometer. Så med udsigt til at bryde grænser, være en, som vi siger, ”eksplosion” i køreegenskaber, kræves en ekstraordinær test: Vi stikker sydover og indtager den tyske Autobahn for at finde ordene, der dækker X2 som langtursbil.

Med det samme den lange, lige asfaltstrækning åbner sig foran køleren, er der mulighed for at prøve højfarts-kræfterne og -stabiliteten. Med en 2-liters benzinmotor er der så rigeligt at gøre godt med, og 200 km/t er ingen opgave for en X2. Faktisk bliver den ved på den nordlige side af de 200 – dog ikke helt så letløbende.

Den metallicgrå tysker er den hidtil laveste SUV. Det mærkes tydeligt her på Autobahn; for der er stabilitet præcist så effektivt som i mere ”almindelige” og dermed lavere biler. Det er nyt. Det er en af egenskaberne, der gør X2 velegnet til de lange stræk. Helt tilsvarende med kørestilling og ikke mindst sæderne, der tager behageligt om kroppen. Rigelig motor, stor stabilitet og effektive sæder: Det er kombinationen, der skaber en af de store cruisere.

Om førerpladsen i den nye BMW X2: Perfekt arbejdsplads slet og ret. Her med tykt læderrat og sæder med lækkert alcantara.

Om førerpladsen i den nye BMW X2: Perfekt arbejdsplads slet og ret. Her med tykt læderrat og sæder med lækkert alcantara.

BMW X2 – helt kort

Motorversioner: 2,0 turbodiesel og 2,0 turbobenzin
Ydelse: fra 140 hk til 231 hk
Moment: fra 190 Nm til 450 Nm
0-100 km/t: 6,7 til 9,6 sekunder
Topfart: 205 til 237 km/t
Forbrug: 16,4 til 22,2 km/l
Pris: fra 442.780 kr. til 727.280 kr.

Publiceret 26 April 2018 11:14

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.