Dansk energi i ny superbil

Danmark er jo ikke verdensmestre i biler, men når det kommer til grøn energi, er vi med helt fremme. Det er præcist derfor, en ny tysk superbil får sit hjerte fra et dansk firma, SerEnergy i Aalborg

Af
Af Flemming Haslund

Tysk supersportsvogn med topfart over 300 km/t. Og dansk energivirksomhed i skøn forening.

Måske lyder det hen i vejret. Men ikke desto mindre. På den internationale biludstilling i Beijing, der netop af sluttet, var der verdenspremiere på en helt ny sportsvogn – en højlilla bil med det måske overraskende navn RG Nathalie. Bilen er udtænkt og konstrueret af tyskeren Roland Gumpert; tidligere Audi-hjerne med sin store del af æren for Audis quattro-modeller. Men nu er Gumpert på egen hånd, om end i samarbejde med kinesisk kapital.

RG Nathalie er en elbil, hvis elmotorer får sin strøm fra batterier. Helt normalt. I en traditionel elbil lades batterierne op af en ekstern strømkilde. Men præcist her er den nye hurtigløber helt anderledes; den får sin energi fra en brændselscelle. Og dén er konstrueret og produceret af det danske firma SerEnergy i Aalborg.

Kører på methanol

Biler med brændselscelle er i sig selv ikke nyt; både Toyota, Honda og Hyundai bygger biler på brændselsceller, der arbejder på brint. Men det gør SerEnergys brændselsceller ikke – de kører på methanol, og dét er den afgørende forskel.

Brint som brændstof til en brændselscelle har især to problemer; nemlig at det skal transporteres under tryk, og at der skal anlægges nye tankanlæg rundt om.

Den store forskel mellem en bil, der kører på brint og en bil, der kører på methanol er, at methanol, i modsætning til brint, er et flydende brændstof ved atmosfærisk tryk, og derfor kan udnytte den allerede eksisterende tankningsinfrastruktur.

En tankning med methanol tager cirka tre minutter, og der tankes fra en stander, der er meget lig den, vi allerede kender fra almindelige tankstationer. Der findes methanol-produktion over hele verden, produktionen kan foregå ved hjælp af vedvarende energikilder og samtidig kan methanol opbevares i årevis i modsætning til brændstoffer på gasform.

Og nej: Der er endnu intet om prisen. Men det er der om topfarten: Over 300 km/t.

Ny smart hurtigløber fra Tyskland. Kan man forestille sig, at der er dansk teknik i sådan en? Det er der.

Ny smart hurtigløber fra Tyskland. Kan man forestille sig, at der er dansk teknik i sådan en? Det er der.

RG Nathalie hedder den nye bil. Der er endnu intet om prisen. Men det er der om topfarten: Over 300 km/t.

RG Nathalie hedder den nye bil. Der er endnu intet om prisen. Men det er der om topfarten: Over 300 km/t.

6 forskelle på methanol og brint

Forskel 1) Den store forskel mellem en bil, der kører på brint og en bil, der kører på methanol er, at methanol, i modsætning til brint, er et flydende brændstof ved atmosfærisk tryk, og derfor kan tankes fra eksisterende tankanlæg.
Forskel 2) En tankning med methanol tager cirka tre minutter, ligesom når der tankes med diesel eller benzin.
Forskel 3) Der tankes fra en methanol-stander, der er meget lig benzin- og dieselstandere.
Forskel 4) Der findes methanol-produktion over hele verden.
Forskel 5) Produktionen kan foregå ved hjælp af vedvarende energikilder.
Forskel 6) Methanol kan opbevares i årevis i modsætning til brændstoffer på gasform.

Publiceret 04 May 2018 10:51

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.