Test af sparsommelig, ny Toyota

Plugin-hybrid. Det er den tekniske betegnelse for en bil, der på mange måder er lige så grøn som en egentlig elbil, og som kan køre lige så langt som en bil på benzin. Her er den nyeste af slagsen

Af
Af Flemming Haslund

Toyota Prius Plug-in er som navnet siger en – ja, plugin-version af den hidtidige Toyota Prius, der jo er en almindelig hybridbil; det vil sige en bil med en benzinmotor, der suppleres af en elmotor. Det er plugin-versionen også – men her er et noget større batteri, der også kan lades op fra en ekstern strømkilde. Og netop dét er hele forskellen: For mens Prius almindelig hybrid kan køre måske bare et par kilometer på strøm alene – eller mindre – kan Prius Plug-in køre op til 63 km, hvis føreren er forsigtig med speederen. Og nærmere 50 km, ifølge Toyota.

Det er præcist dette; at den nye Toyota Prius Plug-in kan køre op til 50 km på strøm alene, der gør den nye japaner så interessant. De første kilometer opleves den som en elbil; samme dybe acceleration, samme lave støj – alt sammen som en elbil. Herefter kan man så fortsætte på benzin, der her er den store forskel fra en ”rigtig” elbil.

Kører ’europæisk’

Hvordan kører den så; den nye japaner med to motorer og langt på en opladning strøm? ”Europæisk” er det korte svar. For det første sidder man lavt i sædet bag et højt, lodret rat. Dernæst hurtig acceleration; takket være elmotoren, og nu bli'r det spændende: Prius Plug-in Hybrid fjedrer en passende blanding af fast og blød. Dernæst krænger den ikke alverden, når den styrer ind og gennem et sving.

Rullemodstand – altså hvor let en bil ”ruller” hen over asfalten – er et afgørende emne for alle nye biler og for el- og hybridbiler endnu vigtigere, fordi lav rullemodstand er med til at sikre længere på literen, der jo et yderligere afgørende for biler af denne type.

Her rammer Prius'en ikke i plet. Som så mange andre biler, hvis mål mere end noget andet er at spare på energien, kører bilen her på letløbsdæk. Og som så mange andre gange står denne type dæk ringere fast i vådt føre end andre.

Alt i alt: Prius Plug-in Hybrid parkerer sig forrest blandt opladnings-hybrider i dette prisleje – knap 335.000 kr. Kommende plugin fra Hyundai kommer til at koste fra 265.000 kr., mens tilsvarende teknik på tysk, Golf GT/E er udsolgt lige nu.

Japaner med både benzin- og elmotor. Her er i alt 122 hk at gøre op med; nok til at bilen føles frisk på speederen.

Japaner med både benzin- og elmotor. Her er i alt 122 hk at gøre op med; nok til at bilen føles frisk på speederen.

Store, godt støttende sæder i den nye japaner på både el og benzin. Rat er passende vinklet.

Store, godt støttende sæder i den nye japaner på både el og benzin. Rat er passende vinklet.

Toyota Prius Plug-in

Type: Ny 5-personers hatchback, plugin-hybrid, benzin og el. Forhjulstræk.
Motor: 1,8 R4 benzin plus to elmotorer.
Samlet max.-ydelse: 122 hk.
Rækkevidde på el: Op til 63 km.
Pris: Fra 333.970 kr.

Publiceret 04 May 2018 10:51

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.