Få styr på miljømærkerne inden du kører på storbyferie

Sommerferien nærmer sig med hastige skridt, og har du planer om at køre på storbyferie så husk at tjekke om du skal have et miljømærke i forruden inden I tager afsted. Hvis du kører ind i en miljøzone uden mærket, kan det nemlig blive en dyr fornøjelse.

Af
Af Ditte Krogh Fischer

Hvis du skal på storbyferie i en af Europas større byer, skal du højest sandsynligt have et miljømærke i forruden, for at få lov til at køre i byernes specielle miljøzoner.

Der er forskellige regler alt efter hvilke byer du besøger, og det er derfor vigtigt at du får undersøgt reglerne hjemmefra. AutoOffer viser dig her hvilke miljømærker du skal bruge hvis turen går til Italien og Frankrig.

Miljømærke i Frankrig

Hvis turen går til Frankrig er det meget vigtigt, at du i god tid inden afrejse får tjekket om de byer du skal besøge har de særlige ZCR miljøzoner.

ZCR står for Zones à circulation restrinte, og i disse zoner skal du have miljømærket Crit'Air for at få lov til at køre der. Zonerne er indført for at nedsætte forureningen, og findes i de populære feriedestinationer som f.eks. Paris, Lyon, Cannes og Toulouse.

Hvor køber man mærket Crit'Air?

Miljømærket kan desværre ikke købes her i Danmark, men kun på den officielle Franske hjemmeside for mærket.

På hjemmesiden ansøger du om at få mærket ved at indsende din bils registreringsattest. Ud fra bilens attest vil den blive inddelt i en kategori alt afhængig af hvor meget den forurener og hvor gammel den er. Der er seks kategorier i alt, og der vil ved indgangen til ZCR-zonerne være skiltet med eventuelle restriktioner deriblandt hvilke kategorier, der har tilladelse til at køre i zonen.

Miljømærket skal placeres nederst i højre hjørne af forruden, set indefra, og er gældende så længe bilen har samme nummerplade.

Miljømærket Crit'Air koster € 3,11 eksklusiv fragtomkostninger til Danmark, og det tager cirka 30 dage at få det leveret. Husk derfor at bestille i god tid.

Miljømærke i Italien

Italien har, ligesom Frankrig, indført miljøzoner i mange af deres større byer for at mindske forurening og bevare de historiske bykerner. Det gælder f.eks. for Rom og Firenze.

Zonerne har meget strenge kørselsbegrænsninger, og det er derfor ikke muligt for turister at få et mærke i foruden, så de kan køre i zonen. Det er som udgangspunkt nemlig kun indbyggere som har et særligt ærinde i zonen, der kan få tilladelse til at køre der.

Hvis du har booket et værelse på et hotel som ligger inden for zonen, kan du dog gennem hotellet søge om tilladelse til at få lov til at køre din bil ind i zonen.

Hold øje med miljøzonerne!

Områderne med miljøzonerne er markeret med skilte hvorpå der står Zona Traffico Limitato, hvilket indikerer at der er kørselsforbud inden for zonen. Det er vigtigt at du holder øje med disse skilte og sørger for at holde dig uden for zonerne hvis du ikke har en tilladelse, da du ellers vil få en bøde på mange hundrede kroner.

Inden for zonerne er der nemlig opstillet videokamera som automatisk registrerer din bils nummerplade, og har du ikke en særlig tilladelse vil der ligge et lille minde i form af en bøde i din postkasse, når du kommer hjem. Bøden lyder typisk på € 80, og du får en bøde for hver gang du kører ind i zonen.

Skal du til Milano?

Hvis turen går til Milano skal du ud over at være opmærksom på miljøzonerne, også holde øje med den såkaldte Ecopass-zone hvor du skal betale en speciel forureningsafgift.

Ecopass-zonen omfatter den historiske bymidte i Milano, hvor du skal købe et Ecopass for at få lov til at køre der. Ecopass'et kan kun købes i Milanos lokale butikker og koster enten €2, €5 eller €10 pr. dag alt efter hvor miljøvenlig din bil er.

Publiceret 31 May 2018 14:02

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.