Cykeluheld sker i myldretiden

Mange cyklistulykker sker i kryds i myldretiden, fordi vi har travlt og glemmer at orientere os ordentligt. Og det gælder både bilister og cyklister, advarer Rådet for Sikker Trafik

Af
Af Flemming Haslund

TRAFIKSIKKERHED Et vejkryds med mange bilister, der venter på at dreje til højre plus mange cyklister, der har travlt med at køre lige ud. Det er en udpræget fare. Især i myldretiden. Det er faktisk her, at otte ud af ti ulykker med bilister og cyklister sker. Det siger Rådet for Sikker Trafik som optakt til den kampagne, der kører lige nu, ”Brug 2 sek. mere”. Rådets seniorprojektleder Michelle Laviolette forklarer: ”I myldretiden er der mange cyklister og bilister, der skal igennem trafikken, og som krydser hinandens veje. Samtidig har mange travlt og tænker måske allerede på dagens første arbejdsopgaver, og det betyder, at tankerne er et andet sted end på trafikken. Derfor kan Rådet for Sikker Trafiks kampagnebudskab “Brug 2 sek. mere”, der handler om at orientere sig bedre i kryds, ses på skilte og asfaltgrafikker i nærheden af kryds landet over.” Kombinationen af tæt trafik og uopmærksomhed slår igennem på ulykkesstatistikken for cyklister. Der sker nemlig flest alvorlige cyklistulykker på hverdage mellem klokken 6 og 8.30 om morgenen og om eftermiddagen mellem klokken 14 og 17. ”Tallene viser, at cyklistulykkerne ofte sker på vej til og fra arbejde, hvor vi har travlt,” forklarer Michelle Laviolette videre. ”Når vi skynder os på arbejde og tænker på dagens første opgaver, risikerer vi at miste fokus på trafikken omkring os, og derfor minder vi om, at bilister og cyklister bør huske at bruge to sekunder mere på at orientere sig i kryds. På den måde kunne mange alvorlige ulykker undgås, slår Michelle Laviolette fast.

Tag pangfarver på

Rådet for Sikker Trafik forklarer, hvordan cyklister kan beskytte sig: Hvis man som cyklist gerne vil gøre alt, hvad man kan, for at blive set i trafikken, er det en god idé at tage pangfarver på, forklarer rådet og understreger, at især i dagslys gør pangfarver det lettere for bilister at få øje på cyklisterne. Overvejer man at cykle med pangfarvet tøj, er det faktisk ikke nødvendigt at have det på fra top til tå. En pangfarvet hjelm, handsker eller betræk til rygsækken øger synligheden markant og gør en forskel. Undgå ulykkerne Til cyklisterne Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje. Vær opmærksom på højresvingende biler bagfra og venstresvingende biler forfra. Til bilisterne Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje. Vær opmærksom på cyklister, når du skal svinge til højre eller venstre. Sænk farten. Kilde: Rådet for Sikker Trafik Hvis man som cyklist gerne vil gøre alt, hvad man kan, for at blive set i trafikken, er det en god idé at tage pangfarver på. Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik

Publiceret 06 June 2018 10:02

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.