Over halvdelen af de køretøjer, som skulle have klippet pladerne, kørte usynede rundt i mindst ét år, og 12 procent kørte usynede i fire år eller mere, viser en rapport fra statsrevisorerne.

Over halvdelen af de køretøjer, som skulle have klippet pladerne, kørte usynede rundt i mindst ét år, og 12 procent kørte usynede i fire år eller mere, viser en rapport fra statsrevisorerne. colourbox.com

Tusindvis af bilvrag kører frit rundt

Biler, der egentlig skulle have været til syn for længe siden, kører frit rundt i trafikken. Politi og Skat modtager kritik fra stats-revisorerne

Af
Claus Djørup

BILSYN Bilister kan køre rundt i farlige bilvrag uden at bekymre sig om rykkere fra Skat eller politiets boltsaks.

Derfor kritiserer statsrevisorerne to ministerier – Justits- og Skatteministeriet – for sløvhed, når det gælder om at få usynede køretøjer til syn.

Tilmed fylder ældre køretøjer over 16 år forholdsvis meget i opgørelsen over usynede biler, konstaterer statsrevisorerne, som netop har fået Henrik Thorup (Dansk Folkeparti) som formand.

Tre ud af fem usynede køretøjer er personbiler, mens resten er blandt andet tunge køretøjer.

Ændring af loven

En lovændring i midten af 2012 havde til formål at nedbringe antallet af usynede biler fra cirka 15.000 til omkring 2500. Man har kun nået det halve.

Transportministeriet slipper for kritik, fordi Færdselsstyrelsen har iværksat sanktioner over for alle bilister med en vis en effekt.

Der falder dog kritik for manglende opfølgning over for opfølgningen hos to andre myndigheder.

Mange ubetalte bøder

Skat har ikke formået at inddrive alle bøder, og politiet har heller ikke inddraget mange nummerplader.

Statsrevisorernes kritik bygger på en rapport fra Rigsrevisionen.

Politiet fik ikke opsøgt 92 procent af de køretøjer, som stod til at få inddraget nummerplader i perioden 2012-2017.

Over halvdelen af de køretøjer, som skulle have klippet pladerne, kørte usynede rundt i mindst ét år, og 12 procent kørte usynede i fire år eller mere.

Samtidig lykkedes Skat kun med at inddrive under halvdelen af bilsynsbøderne i den undersøgte periode. Bødegælden var over 60 millioner kroner ved udgangen af sidste år.

Publiceret 02 November 2018 12:28

Så er der litteraturaften om 'Lykke-Per'

Bøger Så er der litteraturaften med mag.art. Thomas Damm, som vil fortælle om bogen 'Lykke-Per' i Uhresalen på Hinnerup Bibliotek.

"Bille Augusts filmatisering af Henrik Pontoppidans "Lykke-Per" genopvækkede sidste år interessen for en af dansk litteraturs største romaner. 'Lykke-Per' beskriver brydningerne mellem gammelt og nyt, tradition og teknik, tro og videnskab, og det gør den levende og aktuel også for nutidige læsere," skriver Hinnerup Bibliotek i en pressemeddelelse.

"Pontoppidan fortæller om en brydnings- og opløsningstid der på mange måder minder om vores i dag, men han kommer ikke med entydige løsninger. Noget af det fantastiske ved at læse "Lykke-Per" er de mange nuancer Pontoppidan giver sine personer. Det er aldrig sort/hvidt," ," forklarer Thomas Damm,

Thomas Damm, der er uddannet litteraturhistoriker arbejder til daglig som bibliotekar i Galten. Litteraturaftenen finder sted tirsdag 29. januar i Uhresalen kl. 19.30. Det er gratis at deltage. Dog skal man selv printe billetter via favrskovbib.dk eller henvende sig på et af Favrskovbibliotekerne.