Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Svar til ÆldreSagen Favrskov

Lone Glarbo (V) kandidat til KV17 Århusvej 55, 8382 Hinnerup

ÆldreSagen i Favrskov har fat i noget helt centralt. I dag har vi cirka 80.000 mennesker med demens i Danmark, og cirka 50.000 har en Alzheimerdemens. De fleste har jo heldigvis pårørende, men det betyder så, at cirka 400.000 danskere er direkte berørt af demens.

Personligt tror jeg, at vi skal gå lidt andre veje end de traditionelle, ikke bare på plejehjemmene, men også i borgernes private hjem. Jeg mener ikke nødvendigvis, at vi skal have færre SOSU-assistenter, men jeg tror, at vi også skal tænke mere i personalets pædagogiske kompetencer. Ældre i det hele taget skal ikke bare passes, have medicin, spise og have hjælp til den personlige hygiejne.

Livet skal ikke bare gå, men skal leves og nydes i det omfang, det er muligt. De sociale relationer er også meget vigtige, hvis man bliver dement, så også her er det afgørende, at vi forebygger ensomhed. Det personale, som kommer i borgernes egne hjem, skal være opmærksomme og sætte ind med tiltag. Favrskov Kommune fik godt to millioner af Sundhedsministeriet først på året til projekter, som netop har til formål at forebygge ensomhed.

Vi skal huske at se mennesket bag sygdommen, og måske er det muligt at få lidt mere menneske igennem “sygdomsfilteret”, hvis der fokuseres mere på pædagogiske værktøjer fremfor ren pleje.

Jeg mener derfor, at vi skal have ansat pædagoger og flere ergoterapeuter i ældreplejen. Specielt når det drejer sig om mennesker med demens, så bliver der brug for for eksempel pædagogiske tiltag, socialpædagogiske metoder og bedre kognitiv funktionsmæssig kapacitet.

Det er meget hårdt at være ægtefælle til en, som har en demenssygdom, og de har behov for støtte og aflastning.

I budgettet for 2018-2021 er der netop afsat ekstra midler til aflastning af den pårørende i hjemmet, og der er tillige afsat midler til at etablere et nyt aflastningstilbud for demente, som er visiteret til kommunens dagtilbud.

Publiceret: 08. Oktober 2017 15:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Favrskovposten

Valget netop nu
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt