Neurocenter Hammel skal spare 28.5 millioner næste år.
Neurocenter Hammel skal spare 28.5 millioner næste år.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Hammel Neurocenter skal spare 28,5 millioner

Otte sengepladser og op til 40 stillinger nedlægges næste år.

Af Christina Brorson

Det blev ikke ved nedlæggelsen af fire sengepladser som først udmeldt fra Hammel Neurocenter. Torsdag i sidste uge blev endnu fire sengepladser lagt oveni, så der nu er tale om otte ud af centrets 59 sengepladser. Centret skal finde 28,5 millioner på næste års budget på grund af faldende efterspørgsel fra Region Nordjylland og Region Syddanmark.

Nedlæggelsen af de i alt otte højtspecialiserede sengepladser trækker op til 75 stillinger med sig. Som følge af ansættelsesstoppet står mange stillinger i øjeblikket ledige på Hammel Neurocenter, og 35 af de berørte medarbejdere genplaceres derfor her i en anden stilling. De resterende 40 må enten indstille sig på en fyreseddel eller et andet job i Region Midt. Der vil blive holdt samtaler i løbet af denne og næste måned.

En midlertidig tendens

Hospitalsdirektør Lars Dahl beklager nedlæggelsen af sengepladser, men ser i øvrigt nedskæringen som et mindre udsving og ikke som del af en større udvikling.

“Før har vi udvidet antallet af sengepladser for at imødekomme en stigende efterspørgsel, og nu er billedet altså et andet. Vi er dog helt overbevist om, at der fortsat vil være brug for et højt specialiseret tilbud som Hammel Neurocenter i Vestdanmark og ser absolut ingen tegn på, at nedskæringen er den første af flere,” siger Lars Dahl.

Den faldende efterspørgsel fra Region Nordjylland og Syddanmark skyldes dels en ændret prioritering, hvor man gør mere for at finde tilbud til egne patienter internt i regionen og dels en mere avanceret behandling af neuro-patienter ude i den enkelte region - blandt andet apopleksipatienter i Region Nord, oplyser Lars Dahl.

Dybt beklageligt

I patientforeningen Hjernesagen, ser man nedskæringerne på Hammel Neurocenter som del af en trist landsdækkende udvikling.

“Det er dybt beklageligt, at Region Syd og Nord tilsyneladende ikke vil bruge de højt specialiserede pladser på Hammel Neurocenter, for vi har brug for den slags pladser til at sikre den bedst mulige rehabilitering for hjerneskadede. De otte pladser, der nu nedlægges kommer ikke igen. Kompetencerne bliver spredt for alle vinde. Det er desværre en udvikling, vi også ser andre steder i landet. Det bliver sværere og sværere at få en henvisning til højt specialiseret behandling,” siger Lise Beha Erichsen, landsformand for Hjernesagen.

Hvor er samarbejdet?

Tillidsrepræsentant og næstformand i Leder- og Medarbejderudvalget på Hammel Neurocenter, Trine Balker, mener der er tale om et dybereliggende problem i samarbejdet mellem regionerne.

“Jeg synes efterhånden, vi er et konkurrerende sundhedsvæsen og ikke et samarbejdende. Hvad skal vi bruge titlen “vestdansk” til, hvis det kun er Region Midt, der sender patienter,” siger Trine Balker.

Hun understreger, at nedlæggelse og omrokeringer på centret betyder et stort spild af møjsommeligt oparbejdede kompetencer.

“Vi arbejder meget specialiseret. Med hjerneskadede patienter er der mange interessenter at tage hensyn til og et stort behov for tværfagligt samarbejde. Den slags tager tid at opbygge i den enkelte stilling og kan ikke uden videre overføres i anden sammenhæng. Det tager år at opbygge,” siger Trine Balker

Publiceret: 08. September 2017 16:15

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Favrskovposten

ANNONCER
Se flere