TV:

Tegneserier tegnes i lampens skær

Frank Brahe er grafisk tegner i det daglige, men bruger fritiden på at tegne uhyggelige tegneserier for voksne

Af
Michael Wulff

Frank Brahe er Søften-dreng - eller var. Nu er han 45 år gammel, men han bor stadig i Søften lige vest for Aarhus med sin kone og tre børn, som ofte ser ham sidde med en touch-pen i hånden og tegne tegneserier.

“Det er en drøm, jeg har haft, siden jeg selv gik på Præstemarkskolen.”

Det var i 1980erne, hvor Frank Brahe kom i 10-klasses skolepraktik hos to berømte tegnere på morgenavisen Jyllands-Posten.

“Jeg fik plads på et kontor, hvor de to tegnere hed PEP og Kurt Westergaard. Det var en fantastisk spændende tid, hvor vi spiste frokost sammen i en hel uge,” fortæller Frank Brahe, som senere forfulgte sin drøm og fik en uddannelse som grafisk tegner.

Passionen

Den uddannelse bruger han den dag i dag, nu hos Bog og Idé-kæden, hvor han illustrerer børnebøger for eksempel.

For seks år siden blev han kontaktet af nogle bekendte, som spurgte, om han ville tegne til en tegneserie, de havde skrevet.

“Det blev så starten på denne hobby, som nu fylder rigtig meget af min fritid. Men mine tre unger tager det pænt,” siger han.

Børnene kigger ofte med over skulderen og kommer med gode råd, når far tegner figurerne.

“De spurgte da på et tidspunkt i begyndelsen, om det var arbejde, det jeg sad og tegnede. Nu er de vist stolte over det, når der kommer en ny bog på gaden.”

Og det gør der nu .

Frank Brahe er helt aktuel med en ny tegneserie “MORD etc.” der udgives af forlaget Gymnoten i Aarhus 29. november. Dermed afsluttes også et langt arbejdsforløb for Frank Brahe.

“Den bog på 60 sider har taget mig tre-fire aftener om ugen i tre måneder at tegne. Det en tidsrøver, men sjovt.”

Mens der arbejdes på den ny tegneserie, ligger “MORD etc.” klar til udgivelse 29. november.

Mens der arbejdes på den ny tegneserie, ligger “MORD etc.” klar til udgivelse 29. november.

Kulsort undergrund

Det aarhusianske forlag Gymnoten har sat sine spor i Frank Brahe.

“Det er virkelig kulsort undergrund, men med folk, der har hjertet på rette sted, folk, som er interesseret i at skabe, udvikle og udfordre.”

“De er nogle enormt kreative springhoveder, der er fantastiske at arbejde sammen med. De er sindsygt dygtige,” roser tegneren dem.

Der tegnes med meget små og præcise bevægelser. I videoen kan du se Frank Brahe i aktion.

Der tegnes med meget små og præcise bevægelser. I videoen kan du se Frank Brahe i aktion.

Inspirationen

Hjemmet i Søften er fyldt op med klassiske biografplakater.

“Jeg henter min inspiration fra det, jeg omgiver mig med. Og film har en stor indvirkning på mig.”

“Jeg er vant til fra mit arbejde, at når nogen siger noget til mig, så tænker jeg i billeder. Nu er det så også blevet min hobby,” siger han.

Fremtidens tegneserie

Frank Brahe ser fortsat en fremtid for tegneserien i papirform.

“De unge lever i en verden med iPads og smartphones. Men det at sidde med et fysisk medie, som et hæfte, fortæller dem, at kreativiteten sagtens kan leves ud på denne måde,” siger tegneren.

“Det at have noget stående på sin hylde, som man kan tage frem og læse i har også en værdi, er jeg sikker på. Men presset fra de elektroniske medier er til stede.”

Publiceret 21 November 2014 06:00

SENESTE TV

Pensionister i hopla fra 1943

jubilæum I efteråret 1943 samledes en flok alders- og invaliderentenydere på Thorsøegnen med det formål at stifte en forening.

Den blev en realitet 1. oktober samme år, og derfor holder Vejerslev-Aidt-Thorsø Pensionistforening torsdag 25. oktober kl.12-16 jubilæumsfest i anledning af foreningens 75 års fødselsdag.

Foreningens navn var Vejerslev-Aidt-Thorsø Alders og Invaliderenteforening til 1957, hvor navnet blev ændret til det nuværende.

Kontingentet var ved foreningens start 50 øre halvårligt. Den første aktivitet i foreningen var at ”indsende et andragende til kommunen om Brændselshjælp”.

Det har været på vegne af nogle medlemmer, for det var netop foreningens formål at hjælpe nødlidende medlemmer, og i krigens sidste år kunne det være et problem at skaffe brændsel.

Protokollerne melder ikke om egentlige foreningsaktiviteter i de første mange år. Et par bestyrelsesmøder om året og en generalforsamling var de eneste aktiviteter.

I 1986 fik foreningen sin egen fane på initiativ af foreningens daværende formand, Erling Jensen. Fanen hænger i dag på Thorshøj.

I 1986 søgte foreningen om et kommunalt tilskud til aktiviteter, men det blev ikke bevilget. Derimod kom der gang i arbejdet i pensionisternes kontaktudvalg, der fordelte de kommunale tilskud mellem de to pensionistforeninger i Hvorslev Kommune.

Travlt med tilbud

Sidst i 80'erne begyndte nogle af de aktiviteter, der i dag kendetegner foreningen. Bankospil, gymnastik, ældredans og sang. I de senere år er aktiviteterne udvidet med petanque, kroll og badning i Tungelundbadet i Thorsø

Bestyrelsen har i dag noget mere travlt, end det var tilfældet i de første år. Medlemstallet, der i 1943 var 28, er nu 325.

"Det egentlige formål med økonomisk støtte til betrængte medlemmer er ikke mere aktuelt, men de mange kulturelle og underholdende tilbud, der er kommet i gang de senere år, har god tilslutning og opfylder et stort ønske og behov hos medlemmerne," mener den nuværende formand, Johs. Molbech.

jesl