TV:

Tegneserier tegnes i lampens skær

Frank Brahe er grafisk tegner i det daglige, men bruger fritiden på at tegne uhyggelige tegneserier for voksne

Af
Michael Wulff

Frank Brahe er Søften-dreng - eller var. Nu er han 45 år gammel, men han bor stadig i Søften lige vest for Aarhus med sin kone og tre børn, som ofte ser ham sidde med en touch-pen i hånden og tegne tegneserier.

“Det er en drøm, jeg har haft, siden jeg selv gik på Præstemarkskolen.”

Det var i 1980erne, hvor Frank Brahe kom i 10-klasses skolepraktik hos to berømte tegnere på morgenavisen Jyllands-Posten.

“Jeg fik plads på et kontor, hvor de to tegnere hed PEP og Kurt Westergaard. Det var en fantastisk spændende tid, hvor vi spiste frokost sammen i en hel uge,” fortæller Frank Brahe, som senere forfulgte sin drøm og fik en uddannelse som grafisk tegner.

Passionen

Den uddannelse bruger han den dag i dag, nu hos Bog og Idé-kæden, hvor han illustrerer børnebøger for eksempel.

For seks år siden blev han kontaktet af nogle bekendte, som spurgte, om han ville tegne til en tegneserie, de havde skrevet.

“Det blev så starten på denne hobby, som nu fylder rigtig meget af min fritid. Men mine tre unger tager det pænt,” siger han.

Børnene kigger ofte med over skulderen og kommer med gode råd, når far tegner figurerne.

“De spurgte da på et tidspunkt i begyndelsen, om det var arbejde, det jeg sad og tegnede. Nu er de vist stolte over det, når der kommer en ny bog på gaden.”

Og det gør der nu .

Frank Brahe er helt aktuel med en ny tegneserie “MORD etc.” der udgives af forlaget Gymnoten i Aarhus 29. november. Dermed afsluttes også et langt arbejdsforløb for Frank Brahe.

“Den bog på 60 sider har taget mig tre-fire aftener om ugen i tre måneder at tegne. Det en tidsrøver, men sjovt.”

Mens der arbejdes på den ny tegneserie, ligger “MORD etc.” klar til udgivelse 29. november.

Mens der arbejdes på den ny tegneserie, ligger “MORD etc.” klar til udgivelse 29. november.

Kulsort undergrund

Det aarhusianske forlag Gymnoten har sat sine spor i Frank Brahe.

“Det er virkelig kulsort undergrund, men med folk, der har hjertet på rette sted, folk, som er interesseret i at skabe, udvikle og udfordre.”

“De er nogle enormt kreative springhoveder, der er fantastiske at arbejde sammen med. De er sindsygt dygtige,” roser tegneren dem.

Der tegnes med meget små og præcise bevægelser. I videoen kan du se Frank Brahe i aktion.

Der tegnes med meget små og præcise bevægelser. I videoen kan du se Frank Brahe i aktion.

Inspirationen

Hjemmet i Søften er fyldt op med klassiske biografplakater.

“Jeg henter min inspiration fra det, jeg omgiver mig med. Og film har en stor indvirkning på mig.”

“Jeg er vant til fra mit arbejde, at når nogen siger noget til mig, så tænker jeg i billeder. Nu er det så også blevet min hobby,” siger han.

Fremtidens tegneserie

Frank Brahe ser fortsat en fremtid for tegneserien i papirform.

“De unge lever i en verden med iPads og smartphones. Men det at sidde med et fysisk medie, som et hæfte, fortæller dem, at kreativiteten sagtens kan leves ud på denne måde,” siger tegneren.

“Det at have noget stående på sin hylde, som man kan tage frem og læse i har også en værdi, er jeg sikker på. Men presset fra de elektroniske medier er til stede.”

Publiceret 21 November 2014 06:00

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.