Debat:

Mere grødeskæring er en molboløsning

Peder Meyhoff. Byrådsmedlem for Enhedslisten i Favrskov

Der er som bekendt opstået et problem med sommervandstanden i Gudenåen. Den er ofte meget højere end tidligere.
Årsagen er dels mere regn, men også at vandet blevet er renere. Det sidste er jo ganske udmærket – men rent vand giver mere lys ned i vandet, og det øger væksten af vandplanterne.
Det hæmmer så vandgennemstrømningen og hæver vandstanden. Så langt er alle enige.
I Favrskovs Udvalg for Teknik og Miljø er vi også enige om at det er et problem der er svært at løse. Den umiddelbart nærliggende løsning – at skære grøden væk i større omfang end tidligere – har nemlig nogle ulemper.
Som udvalgsformand Kurt Andreassen (V) siger det i MJA lørdag 7. januar:
”Øger vi grødeskæringen, så kommer der mere lys i vandet og dermed også en kraftig vækst i grøden. Det begunstiger samtidig planter som pindsvineknop, som vokser vanvittigt hurtigt”.
Ikke desto mindre valgte Kurt Andreassen sammen med flertallet af Teknik- og Miljø-udvalget at anbefale at der fremover skal skæres grøde to gange om året – altså en fordobling af det nuværende omfang.
Resultatet vil naturligvis blive lavere vandstand umiddelbart efter skæringerne, men til gengæld vil problemerne med især pindsvineknop blive endnu større.
Og faktisk så store at forvaltningen har beregnet at to årlige skæringer kan hæve september-vandstanden omkring Ulstrup med omkring 15 cm.
Derfor er flere skæringer en molboløsning. Det hjælper ikke ret meget, men flytter blot den høje vandstand hen til eftersommeren. Hertil kommer at grødeskæring skader miljøet, bl.a. for de laks og ørreder som man ellers bruger mange penge på at få til at trives. En anden følge er at pindsvineknob udkonkurrerer de vandplanter der vokser langsommere.
I stedet for at bruge resurser på en løsning der ikke hjælper, skal man finde nogle løsninger der hjælper – også på længere sigt.
Det er klart at der ikke er nogen enkel løsning, og derfor er der brug for en vifte af tiltag. En af dem er at lede vandet ind over lavtliggende arealer, en anden at beskytte haver og marker med diger, en tredje at hæve jordbunden i nogle af de udsatte haver.
Desuden må man også overveje om man kan opkøbe huse der er særligt udsatte. Måske er der også andre muligheder, men blot at skære grøde dobbelt så meget som i dag, løser ikke problemet. Og det skaber tværtimod nye problemer.

Publiceret 11 January 2017 15:00

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.