DEBAT:

Værdighed, respekt og omsorg

Lone Glarbo (V), fmd. social- og sundhedsudvalget Århusvej 55, Søften

Op mod 90.000 mennesker i Danmark har demens.
Vi fokuserer generelt alt for meget på medicin og diagnoser i stedet for på omsorg og relationerne imellem mennesker.
Maj Bjerre Ejby er forfatter, uddannet sygeplejerske og kandidat i sygepleje. Maj har åbnet et privat plejehjem for demente. Værdierne som hun lægger afgørende vægt på er fællesskab, omsorg og ligeværdighed.
Omsorg kan kun gives via en relation til andre og via fællesskaber. Det giver derfor ikke mening, at de demente sidder for sig selv. De skal ud og opleve fællesskabet og relationerne for at kunne opleve og for at kunne modtage omsorg.
En simpel ting som berøring har stor betydning for alle, men specielt for mennesker med demens. De kan have svært ved at give udtryk for, hvad de har behov for, og her kan et langt kram have stor betydning, så de får følelsen af samhørighed og en følelse af, at de er ønsket.
Omsorgen giver ofte en øget livskvalitet, og de blomstrer op og har meget mere ud af den tid, de har tilbage.
På May Bjerre plejehjem er demenssymptomerne reduceret med cirka 50 procent på blot seks måneder.
Vi har i mange år dyrket den enkeltes behov og glemt at have fokus på fællesskabets værdier, måske har vi i dag derfor store problemer med ensomhed.
Borgere som sidder alene efter et langt arbejdsliv, hvor dagene, ugerne, årene bare gik i et godt tempo, men hvor de private fællesskaber måske var skubbet i baggrunden, fordi karrieren betød mere på det tidspunkt. Nu er ægtefællen måske borte, og børn og børnebørn har ligeledes travlt med deres liv, deres karriere!
Jeg går rigtig meget ind for, at vi skal have styrket de humanistiske værdier, de bløde værdier, samværet og samtalen.
Vel i virkeligheden det som vi mennesker jo netop kan, og som maskiner og automatisering ikke kan. Derfor skal vi have frigivet nogle midler, blandt andet ved hjælp af teknologi, så ressourcerne kan bruges til varme hænder, omsorg og samvær.

Publiceret 10 July 2017 05:00

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV