DEBAT:

Borgerinddragelse

Af
Søren Frandsen (SF). kandidat til KV17

For SF er borgerinddragelse og nærdemokrati afgørende.
Vi ser det som en forudsætning for effektiv og succesfuld udnyttelse af kommunens ressourcer, at borgere og medarbejdere inddrages i processerne omkring Favrskovs udvikling. Borgene skal inddrages i lokal udvikling. Favrskovs kultur skal være sådan, at borgere høres og inddrages i beslutninger.
Hvordan sikrer øget borgerinddragelse?
Vi kan starte med at støtte og fremme de initiativer, som allerede har haft succes.
Vi har i dag et centralt landsbyråd, hvor formanden er valgt af byrådet. I det centrale landsbyråd sidder en repræsentant fra de 42 landsbyer/centerbyer og formanden komme ofte fra et lokalt landsbyråd/borgerforening/forsamlingshus.
Det centrale landsbyråd har faktisk forholdsvis meget magt. De får hvert år en pose penge til fordeling mellem landsbyrådene. Nogle år har de haft svært ved at bruge pengene. I år går det bedre. Flere penge til det centrale landsbyråd giver i sig selv ikke mere borgerinddragelse.
En mulighed var, at de enkelte lokalråd fik flere penge og beslutningskompetence. Det centrale landsbyråd har i to år eksperimenteret med at udlodde 2 x 50.000 til borgerbudgettering - pengene er givet til lokalområder som så 100 procent selv har kunnet disponere pengene.
Det giver lokal inddragelse og lokale beslutninger - den pulje kunne man jo hæve til 10 x 50.000 hvert år - det ville give hver landsby/centerby cirka 50.000 hvert fjerde år.
Derudover er det en mulighed at arbejde lidt mere med lokal inddragelse, når der laves lokale kommunale projekter.
Lokalrådene bliver til tider inddraget, men det ville være oplagt automatisk at invitere lokalrådene til dialog før og under høringsprocessen, når der eksempelvis skal vedtages nye lokalplaner.

Publiceret 10 October 2017 14:00

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.