DEBAT:

Manglende udligningsreform medfører besparelser i Favrskov

Af Michael Aastrup Jensen, MF (V)

I Favrskov var håbet, at der med foråret ville komme en mere rimelig udligningsreform. Favrskov fik dog, ligesom mange andre østjyske kommuner, en lang næse, da forhandlingerne om kommende års udligning kuldsejlede. Det betyder helt konkret, at Favrskov Kommune nu skal afgive over 20 mio. kr. ekstra i udligning, fordi hverken DF eller Socialdemokraterne ønskede at tage ansvar.

Der er stor forskel på, hvor mange penge der kommer i kommunekassen i landets 98 kommuner. I hovedstadsområdet har man indtrykket af, at kommunekasserne bugner, mens andre dele af landet har svært ved at få enderne til at mødes. Derfor har vi en udligningsordning i Danmark, så alle kommuner kan tilbyde det samme serviceniveau. Ordningen udgør grundstenen i et afbalanceret og rimeligt danmarkskort.

Det er ingen hemmelighed, at justeringer af udligningsordningen altid er et hundeslagsmål. Ingen har lyst til at afgive penge, mens modtagerne i udligningslotteriet ofte gerne vil have mere. Folketingets opgave er at finde et kompromis.

Desværre har det ikke været muligt at samle 90 mandater, så vi sammen kan skabe et retfærdig udligningssystem. Landets to største partier, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, er tilsyneladende ikke villige til at tage ansvar for, at kommunerne kan tilbyde alle danskere, uanset bopæl, en ordentlig velfærd. Regeringen strakte sig rigtig langt, men partipolitiske hensyn viste sig vigtigere end den gode løsning på en bunden opgave. I stedet for en gennemarbejdet reform af udligningssystemet får vi nu en række tekniske justeringer, som har store konsekvenser for den enkelte kommune.

Som inkarneret Østjyde kan jeg bevidne, at virkeligheden er noget anderledes, end den tager sig ud set fra København. Hvis ikke vi fordeler indtægterne nogenlunde ligeligt mellem kommunerne, så bliver det vanskeligt at sikre den samme gode velfærd over hele landet. En mere rimelig model kunne være fundet, hvis Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti havde haft modet til at blive siddende ved forhandlingsbordet. Desværre var det ikke tilfældet, og det får nu konsekvenser for velfærden i en lang række kommuner.

Publiceret 23 April 2018 16:00

SENESTE TV

Festlig nytårskoncert i Voldum-Rud

VOLDUM-RUD Søndag 20. januar kl. 14.00 indbyder Voldum-Rud Menighedsråd og organist Jens Morsing traditionen tro til nytårskoncert i Voldum Kirkehus.

"Vi har de sidste fire år haft glæden af at høre pianisten Anne-Marie Meineche spille festlig wiener- og salonmusik med forskellige violinister – og igen i år præsenterer hun Cæcilie Balling, som er 28 år gammel og i fuld gang med at bygge en musikalsk karriere op. Hun er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, suppleret med studier i USA hos Milan Vitek," fortæller Morten Sejersen, kirkesanger og PR-medarbejder ved Voldum og Rud Kirker

Udover den rent klassiske musik høres Cæcilie Ballings smukke violinspil også i andre musikalske sammenhænge; således er hun medlem i ensemblet Halvcirkel, der udforsker grænselandet mellem det klassiske repertoire og den moderne lyd.

Balling og Meiniche spiller et festligt og sprudlende program af musik i bl.a. wienergenren, men vil også glæde publikum med iørefaldende stykker i andre stilarter. Imellem værkerne fortæller de to veloplagte musikere anekdoter om musikken og komponisterne.

Der vil være et anstrøg af nytårsfestlighed over programmet, og publikum vil forhåbentlig gå fra koncerten med glad energi til at møde det nye år. I pausen serveres der champagne, kaffe, kransekage og frugt, og der er fri entré til koncerten. wuf