DEBAT:

Manglende udligningsreform medfører besparelser i Favrskov

Af Michael Aastrup Jensen, MF (V)

I Favrskov var håbet, at der med foråret ville komme en mere rimelig udligningsreform. Favrskov fik dog, ligesom mange andre østjyske kommuner, en lang næse, da forhandlingerne om kommende års udligning kuldsejlede. Det betyder helt konkret, at Favrskov Kommune nu skal afgive over 20 mio. kr. ekstra i udligning, fordi hverken DF eller Socialdemokraterne ønskede at tage ansvar.

Der er stor forskel på, hvor mange penge der kommer i kommunekassen i landets 98 kommuner. I hovedstadsområdet har man indtrykket af, at kommunekasserne bugner, mens andre dele af landet har svært ved at få enderne til at mødes. Derfor har vi en udligningsordning i Danmark, så alle kommuner kan tilbyde det samme serviceniveau. Ordningen udgør grundstenen i et afbalanceret og rimeligt danmarkskort.

Det er ingen hemmelighed, at justeringer af udligningsordningen altid er et hundeslagsmål. Ingen har lyst til at afgive penge, mens modtagerne i udligningslotteriet ofte gerne vil have mere. Folketingets opgave er at finde et kompromis.

Desværre har det ikke været muligt at samle 90 mandater, så vi sammen kan skabe et retfærdig udligningssystem. Landets to største partier, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, er tilsyneladende ikke villige til at tage ansvar for, at kommunerne kan tilbyde alle danskere, uanset bopæl, en ordentlig velfærd. Regeringen strakte sig rigtig langt, men partipolitiske hensyn viste sig vigtigere end den gode løsning på en bunden opgave. I stedet for en gennemarbejdet reform af udligningssystemet får vi nu en række tekniske justeringer, som har store konsekvenser for den enkelte kommune.

Som inkarneret Østjyde kan jeg bevidne, at virkeligheden er noget anderledes, end den tager sig ud set fra København. Hvis ikke vi fordeler indtægterne nogenlunde ligeligt mellem kommunerne, så bliver det vanskeligt at sikre den samme gode velfærd over hele landet. En mere rimelig model kunne være fundet, hvis Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti havde haft modet til at blive siddende ved forhandlingsbordet. Desværre var det ikke tilfældet, og det får nu konsekvenser for velfærden i en lang række kommuner.

Publiceret 23 April 2018 16:00