DEBAT: Trafik i Favrskov

Bodil Kvistgaard Olsen. Byrådsmedlem Enhedslisten. Houlbjergvej 10 9970 Langå

I Lokalavisen den 21. maj 2018 skriver Niels Kallehave fra DF, at kommunen skulle tage at lease et par minibusser og stille dem ud i lokale område.

Enhedslisten er naturligvis helt med på at byrådet laver nogle lokale forsøg. – I hvert fald hvis man husker at lease en el-bus.

For øjeblikket arbejder landsbyrådet faktisk allerede med mobilitet og vil f.eks. lade sig inspirere af Viborg kommune, der er i gang med forsøg i 4 udvalgte landdistriktsområder i kommunen for at afprøve forskellige nye former for kollektiv transport.

Landsbyrådets forretningsudvalg arbejder derfor på, at få folk fra Viborg på besøg til et landsbyrådsmøde.

For organiseringen af delebilsmodeller kræver nemlig ikke bare lokalt kendskab og organisationstalent, som Niels Kallehave skriver, men også at transportmidlet og måden det deles på matcher behovet, så selvfølgelig bør byrådet spille med, når/hvis folk lokalt melder sig på banen med ønske om at starte lokalt tilpassede løsninger.

Den Lokale Aktionsgruppen (LAG) Randers/Favrskovs udviklingsstrategi åbner faktisk allerede mulighed for at søge midler til dette.

Byrådet bør derfor også søge at synliggøre mulighederne bedre og sætte ind der hvor man ved behovet findes. – Nemlig i forhold til unge under uddannelse, pensionister og folk uden bil. Men kommunen har også en målsætning om at nedsætte CO2-udledningen, og derfor bør man også sætte i gang med den langt vanskeligere øvelse at flytte transporten til mere klimavenlige løsninger –ladestandere, flere supercykelstier (til de lange stræk) og el-cykler til udlån kunne her være en del af billedet. Og så bør den del af kommunens personale, f.eks. plejepersonale selvfølgelig køre i elbiler.

Under alle omstændigheder vil Enhedslisten arbejde for at der afsættes midler til afdækning af mulighederne og opstart af forskellige forsøg i det kommende budget.

Publiceret 01 June 2018 14:00

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.