DEBAT: Kære kommuner: Pas på, at jeres anlægsbudgetter ikke bliver for nærsynede

Martin Rosborg, formand for TEKNIQ-råd Midtjylland samt Viggo Mulvad, Jesper B. Hansen og Bo Tind Kristensen, medlemmer af TEKNIQ-råd Midtjylland

Netop nu er landets kommuner i gang med at forhandle det kommende års budgetter på plads. Det bliver ikke let, da mange presserende opgaver skal løses i kommunerne – lige fra anlægsinvesteringer til overvejelser om at tilføre flere ressourcer til ældreområdet, børneområdet m.v. Derfor skal kommunalpolitikerne holde tungen lige i munden.

På anlægsområdet er kommunerne desuden underlagt et stramt anlægsloft, som er et udtryk for regeringens og Folketingets ønsker om at føre en styrbar og ansvarlig finanspolitik – og det er naturligvis som udgangspunkt positivt.

Men i praksis betyder det, at kommunerne ofte laver udbud, hvor man vælger den løsning eller det projekt, der er billigst i anlægsomkostninger. Problemet er bare, at det kan være dyrt at købe billigt.

Når der skal bygges en ny børnehave, folkeskole eller noget helt tredje, vil det typisk være langt billigere og mere hensigtsmæssigt at se på de samlede byggeomkostninger samt på omkostningerne ved at drifte institutionen i minimum de første 2-3 år, efter at bygningen står færdig.

Gammel teknologi, uhensigtsmæssige tekniske installationer eller energislugende installationer kan betyde store ekstraomkostninger i driften. Ved at tænke for kortsigtet og ikke tage driftsomkostningerne med i den samlede beregning risikerer kommunerne således at stå med skoler, plejehjem og daginstitutioner, der er forældede, den dag de tages i brug, og bliver langt dyrere at vedligeholde, end de behøvede at være.

Når budgetterne for 2019 skal endeligt på plads ude i de enkelte kommuner, er det afgørende, at man ikke lader sig friste til per automatik at vælge den anlægsløsning, det er lettest at få plads til under loftet.

Opfordringen herfra skal derfor være: Tænk langsigtet og tag fagfolkene tidligt med på råd. Kun på den måde får vi mest og bedst mulig velfærd for pengene.

Publiceret 25 August 2018 14:00

SENESTE TV