Debat: Jeg er blevet hacket

Ole Hansen, Østervangsvej 158, 8370 Hadsten

Jeg fik en e-mail med overskriften ”o-h@live.dk password er xyzæøå999” (xyzæøå999 var erstattet af et af mine mange passwords).

Det fik mig unægteligt lidt længere ud på kanten af stolen; Hvad er nu dette?

Og brødteksten i mailen var temmelig skræmmende og truende (på engelsk):"Du er blevet hacket af mig (afsenderen)- jeg har dit password, og selvom du ændrer det kan jeg finde ud af dit nye password- jeg har lagt malware-programmer på din pc der kan opfange alt hvad du laver fra nu af- jeg ved hvilke frække web-sider du har besøgt (uha, slemme dreng!)- jeg har optaget billeder af dig fra dit web-kamera medens du besøgte de frække sider- jeg har kopi af alle dine kontakter- hvis ikke du inden 48 timer sender mig 900 US dollars sender jeg information til alle dine kontakter med billede af dig medens du ser på de frække web-sider- pengene skal indsendes på Bitcoin på denne konto (xxxyyyzzz) som ikke kan spores- drop kontakt til politi el.lign., de kan ikke hjælpe dig eller spore mig alligevel- hvis du trodser mine advarsler sletter jeg alt på din computer."

Nu har jeg arbejdet med IT i en hel del år af mit erhvervs-aktive liv, så hacking og cyber-kriminalitet er ikke ukendt for mig, men jeg må indrømme at den her var en af de grovere (phishing-mail der forsøger at lokke bank-konto oplysninger ud af dig er nærmest trivielle).

Ovennævnte mail er naturligvis meldt til politiet; Det er forsøg på afpresning, og ifølge Dansk lov kan det giver en straf på op til 8 års fængsel.

I første omgang så det ud til at mail’en var sendt fra min egen mail-konto (jeg forstår endnu ikke hvordan dette kan lade sig gøre) men en mere specifik gennemgang af mail’en viste at den var afsendt via en yahoo-server i Japan fra en hr. (eller fru) Aaron598Smith@yahoo.jp.

Jeg håber da at vedkommende, efter min anmeldelse, snarest får besøg af den lokale ordensmagt for en ”kammeratlig” samtale.

I øvrigt: fald ikke for disse mail’s! Se dem igennem med kritiske øjne, der vil næsten altid være et-eller-andet der afslører, at det er fup (i det her tilfælde var det henvisningen til de ”frække web-sider”, samt at der var taget billeder med mit web-kamera.

Jeg har ikke et sådan web-kamera, så… skudt forbi!). Der har været en del ”afsløringer” af password’s på nettet, prøv selv om du har været ramt via dette link https://haveibeenpwned.com/.

I mit tilfælde tror jeg, at det har været en web-konto hos enten Adobe eller Disqus der er blevet lækket (indbrud hhv. i 2013 eller 2017), hvilket fortæller mig, at jeg bliver nødt til at ændre password-sekvens noget oftere end hidtil.

Publiceret 12 November 2018 14:00

SENESTE TV

Foredrag: Mit liv med ondskab og heltemod

Foredrag Bliv klogere på ondskabens natur og forbrydelsens tiltrækningskraft, når forfatter Christian Mørk holder foredrag i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus onsdag 24. april kl 19.

"Figurer som Mephisto i ”Faust”, Darth Vader i ”Star Wars” og seriemordere i krimier både skræmmer og fascinerer os. Hvorfor er det onde altid mere interessant? Christian Mørk har udgivet en lang række spændingsromaner med rødder i amerikansk skrivestil, senest den anmelderroste psykologiske roman ”I gode hænder” fra 2018. Han har boet i USA, siden han var ung, og har blandt andet arbejdet som filmproducer i Hollywood og journalist på The New York Times," skriver Hinnerup Bibliotek & Kulturhus i en pressemeddelelse.

Arrangementet er skabt i samarbejde med Favrskov Aftenskole. Billetter kan købes på favrskovbib.dk eller på det lokale bibliotek.

Kapp