Debat: Uvelkommen i et fremmed land?

Peder Meyhoff, Overdrevet 15, Hinnerup, Folketingskandidat for Enhedslisten i Favrskov-kredsen

De lokale Venstre-politikere vil have at flygtningene skal lære dansk.

Allerede sidste år skrev de læserbreve om det store fravær til dansk-undervisningen. Og nu er det så Kurt Andreassen der er ude i samme ærinde. Velkommen til et fremmed land, kalder han sit læserbrev.

Umiddelbart ser fraværet også højt ud, men Kurt Andreassen ved godt at der er mange forskellige årsager – som sygdom, børns sygdom, praktik, møder, lægebesøg, dårlige busforbindelser – og måske også manglende motivation, da udsigterne til permanent ophold jo er små.

Sådan er virkeligheden, og det er ikke nok at håbe at flygtningene ’møder op til undervisningen med et taknemmeligt smil på læben’, som han skriver. Noget helt andet er imidlertid hvorfor de overhovedet skal lære dansk? Venstre har netop været med til at aftale en finanslov med et paradigmeskift. Nu er målet ikke længere at integrere flygtningene, men at sende dem hjem – uanset hvor længe de har været her, og hvor godt de og deres børn er integrerede. Mange af flygtningene er jo kommet pga. meget langvarige konflikter.

De første iranske flygtninge kom til Danmark efter 1979 da præstestyret kom til magten. De første afghanske flygtninge begyndte at komme i 1990’erne da Taleban tog magten. Men præstestyret er stadig ved magten i Iran, og Taliban vinder igen frem i Afghanistan. Jeg kan også nævne Irak, Syrien, Somalia, Yemen – hvornår slutter krigene der?

Jeg er helt sikker på at langt de fleste flygtninge som udgangspunkt vil tilbage til deres hjemland, men ikke før der er fred. Hvis man fx er flygtet fordi man ikke ville være soldat i Assads hær, tager man næppe tilbage til Syrien nu hvor Assad faktisk er ved at vinde borgerkrigen. Der er desværre rigtig mange flygtninge der oplever at deres drøm om at vende hjem lige så stille dør.

Og så er det jo nærliggende at tænke at man i stedet må integrere sig i det land man har fået asyl i. Men nu sender V sammen med DF, LA og K et klart signal til flygtningene. Målet er at I skal hjem – også selv om det måske kan vare mange år inden der bliver fred i jeres hjemland. Glem alt om at gå på to ben – både at fastholde drømme om at komme hjem, og at drømme om alternativt at blive integreret i Danmark. I skal ikke regne med at det hjælper at kunne dansk, at have arbejde, være aktive i foreningsliv eller generelt at være integrerede. Det hjælper heller ikke at I har børn der får dansk uddannelse. Desværre!

Publiceret 05 December 2018 16:00

SENESTE TV

Foredrag: Mit liv med ondskab og heltemod

Foredrag Bliv klogere på ondskabens natur og forbrydelsens tiltrækningskraft, når forfatter Christian Mørk holder foredrag i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus onsdag 24. april kl 19.

"Figurer som Mephisto i ”Faust”, Darth Vader i ”Star Wars” og seriemordere i krimier både skræmmer og fascinerer os. Hvorfor er det onde altid mere interessant? Christian Mørk har udgivet en lang række spændingsromaner med rødder i amerikansk skrivestil, senest den anmelderroste psykologiske roman ”I gode hænder” fra 2018. Han har boet i USA, siden han var ung, og har blandt andet arbejdet som filmproducer i Hollywood og journalist på The New York Times," skriver Hinnerup Bibliotek & Kulturhus i en pressemeddelelse.

Arrangementet er skabt i samarbejde med Favrskov Aftenskole. Billetter kan købes på favrskovbib.dk eller på det lokale bibliotek.

Kapp