Debat: Alle har ret til en værdig pensionsalder

Daniel Toft Jakobsen (S) Medlem af Folketinget

debat Det har altid været en vigtig del af det socialdemokratiske projekt at bekæmpe ulighed, og det er det stadig. Derfor foreslår vi nu en ret til tidlig pension for dem, som er blevet nedslidte, og dem, som har været længst tid på arbejdsmarkedet.

For bare at nævne et enkelt tal, der viser den store ulighed: I dag kan 30-årige ufaglærte mænd i gennemsnit se frem til at leve 7,5 år kortere end deres jævnaldrende med en lang uddannelse.

Der er ganske enkelt nogle, som kommer tidligere ud på arbejdsmarkedet, bliver mere nedslidte og lever kortere end andre. Derfor er det ikke rimeligt, at alle har den samme pensionsalder.

Ikke kun fordi de, der lever kortere, vil få kortere tid på pension. Men også fordi selve kvaliteten af pensionstilværelsen bliver væsentligt forringet, hvis man er blevet nedslidt efter mange års arbejde som murer, pædagog, slagter, rengøringsassistent, social- og sundhedsassistent, sygeplejerske eller et af de mange andre hårde job, som er med til af få Danmark til at hænge sammen.

Et fysisk eller psykisk hårdt arbejdsliv sætter spor. Nogle begynder at tage piller for at klare arbejdsdagen. Så er det da ikke fair at skulle se frem til en alt for sen pension, hvor smerter og skavanker bliver mere reglen end undtagelsen. Det er ikke værdigt.

Nogle vil beskylde os for at slå et for stort brød op, som vi ikke kender den præcise opskrift på.

Og indrømmet: Vi bilder os ikke ind, at vi har alle svarene endnu. Nogle af svarene skal vi finde sammen med arbejdsmarkedets parter. Men vi har brug for at tage hul på diskussionen, og det er afgørende, at nogle tager det første skridt. Det gør vi nu.

Og skulle nogle være i tvivl, har vi også sat pengene af til det. Tre milliarder kroner årligt for at være helt præcis. Blandt andet finansieret med et ekstra samfundsbidrag fra den finansielle sektor.

Lad os øge ligheden og give alle mulighed for en værdig pensionstilværelse med tid til børn, børnebørn og fritidsinteresser.

Publiceret 30 January 2019 10:43

SENESTE TV

Foredrag: Mit liv med ondskab og heltemod

Foredrag Bliv klogere på ondskabens natur og forbrydelsens tiltrækningskraft, når forfatter Christian Mørk holder foredrag i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus onsdag 24. april kl 19.

"Figurer som Mephisto i ”Faust”, Darth Vader i ”Star Wars” og seriemordere i krimier både skræmmer og fascinerer os. Hvorfor er det onde altid mere interessant? Christian Mørk har udgivet en lang række spændingsromaner med rødder i amerikansk skrivestil, senest den anmelderroste psykologiske roman ”I gode hænder” fra 2018. Han har boet i USA, siden han var ung, og har blandt andet arbejdet som filmproducer i Hollywood og journalist på The New York Times," skriver Hinnerup Bibliotek & Kulturhus i en pressemeddelelse.

Arrangementet er skabt i samarbejde med Favrskov Aftenskole. Billetter kan købes på favrskovbib.dk eller på det lokale bibliotek.

Kapp