Debat: Hvorfor benytter regeringen og DF ikke trafikaftalen til at komme med mere klimavenlige løsninger?

Peder Meyhoff, Overdrevet 15, Hinnerup, folketingskandidat for Enhedslisten

Jeg kan se, at der er mange der ærgrer sig over, at rute 26 til Viborg ikke bliver opgraderet til motorvej, ja måske endda heller ikke engang til motortrafikvej.

Jeg kan også forstå, at en omfartsvej omkring Mariager var vigtigere for regeringen og DF.

Men endnu mere ærgerligt er det, regeringen og DF ikke kan forestille sig at at løse trængselsproblemerne på anden måde, end ved at rulle mere asfalt ud – på trods af, at samtlige trafikforskere siger, at flere veje fører til flere biler og mere trafik – og nyt behov for mere asfalt.

Det er fortidens løsning som regeringen og DF vælger. Der er meget smartere og mere langsigtede måder at begrænse trængsel på.

En af dem er vejafgifter, såkaldt roadpricing. Det er en løsning, der formentlig ikke er til at undgå, hvis bilparken hurtigt skal fornyes med el- og andre fossilfrie brændsler.

Så hvorfor ikke tage den i brug så hurtigt som muligt? Det er en effektiv metode til at sprede trafikken bedre. I aftalen er der intet der fremmer de fossilfrie brændsler – intet om ladestandere, intet om fordele for fossilfrie biler, fx prioritering i trafikken.

Regeringen og DF tror åbenbart, at markedet klarer det hele. Der er heller intet om at forsøge at reducere antallet af lastbiler på motorvejene. Eller om lavere billetpriser i busser og tog.

Der er ganske lidt om jernbaner i planen, bl.a. en ny jernbane til Billund. Men trafikforskerne er meget kritiske over for den, og der er da også andre steder, hvor der vil være bedre økonomi i at bygge jernbane.

En af dem er udvidelsen af Århus letbane. Her er jo planer om et parkér-og-rejsanlæg ved E45 syd for Søften, og det vil kunne flytte mange bilister væk fra trængslen på Århusvej og over i letbanen.

Der står desværre heller ikke noget om letbane ud langs Viborgvej. Men også her kan der laves parkér-og-rejsanlæg. Og på sigt kan letbanen føres helt til Hammel. Det er nødvendigt at være visionær og ambitiøs på klimaområdet; det siger regeringen jo også, men når det kommer til handling, er den ligeså sort og traditionel som den altid har været.

Publiceret 20 March 2019 08:00