Debat: Lad os diskutere det, der betyder noget

Daniel Toft Jakobsen (S), folketingsmedlem

debat Vi har været klar længe. Derfor er det også rart, at vi nu endelig kender datoen for Folketingsvalget. Vi skal til valg Grundlovsdag den 5. juni, har statsministeren besluttet.

Det er et vigtigt valg, vi står overfor. Ikke blot er det vigtigt, hvem af os kandidater, der bliver valgt ind, og hvem der vinder regeringsmagten. Det er også vigtigt, hvordan valgkampen kommer til at forløbe.

Politikerleden er nemlig stigende i Danmark – præcis som den også er det i mange andre vestlige demokratier. Og det skal vi (ikke mindst vi politikere!) tage dybt seriøst. I bund og grund er politikerleden en trussel imod selve demokratiets fundament: tilliden mellem folket og de folkevalgte.

Derfor har vi alle sammen et ansvar for at føre en saglig valgkamp, hvor vi bruger flere kræfter på at fortælle, hvad vi selv står for, end på at påpege, hvor dumme de andre er. Vi skal gå efter bolden og ikke efter manden.

Her er, hvad jeg vil forsøge at sætte højt på dagsordenen:

- Klimakrisen og den globale opvarmning.

- Den stress, angst og depression, som rammer flere og flere.

- Uligheden – både den økonomiske ulighed nationalt og internationalt, men også den store ulighed i forhold til tilbagetrækning og pensionstilværelse.

- Og endelig friheden til forskellighed, som er noget helt grundlæggende i et demokrati, men som desværre er kommet under pres som et resultat af bl.a. fremmedfrygt og populisme.

Jeg håber, at vi får en ordentlig og saglig valgkamp uden en helt masse fnidder og mudderkastning - en valgkamp, hvor vi bruger mest tid på de emner og udfordringer, som virkelig betyder noget.

Publiceret 09 May 2019 14:05