Fra Ødum til gastronomisk OL

Hun er ganske vist stadig kokkeelev, men hun står alligevel meget på den kulinariske scene.

Af
Erling Baastrup

Navnet er Rungthiwa Chummongkhon. Til dagligt dog Fae. Hun er fra Thailand, og hun har godt et år tilbage af sin læretid, som i øjeblikket foregår under køkkenchef Casper Poulsen på Hotel & Brasserie Ferdinand på Åboulevarden i Århus. Brasseriet blev i 2009 udnævnt til Danmarks bedste.
Når hun er hjemme, er det i Ødum mellem Århus og Randers.

Andetungechips til prinsen

Senest har Fae været med i mesterskaberne for kokkeelever i Århus og tog en tredjeplads. Hun er med i Børsens kokketalent-konkurrence, hvor hun i øjeblikket er kommet i finalen. Og så er der noget med OL:
"Jeg var med i London med Visit Denmark for Food, hvor jeg bl.a. serverede andetungechips for Prins Henrik," fortæller Fae, der kom til Danmark i 2008. "Jeg har altid lavet mad. Først med min mor fra jeg var fem år. Mad, som vi solgte på markederne. Jeg har også haft egen restaurant i Thailand, men mødte så min danske kæreste, og nu bor vi altså i Ødum."

Et par gode råd om, hvordan man flækker en hummer. Fra køkkenchef Casper Poulsen.

Et par gode råd om, hvordan man flækker en hummer. Fra køkkenchef Casper Poulsen.

På landsholdet

Fae er endnu ikke dansk statsborger, så hun kunne sige ja til en invitation fra Thailand om at være med på det thailandske kokkelandshold, der til oktober skal til gastronomisk OL i Tyskland. To gange OL på samme år.
"Jeg tænker på mad 24-7," røber den ihærdige og ambitiøse kokkeelev, der har et speciale eller en hemmelighed, når hun laver mad: Karry.

Fae vil gerne have sin egen restaurant i Århus, hvor hun vil fusionere den traditionelle thaimad med det franske køkken.

Fae vil gerne have sin egen restaurant i Århus, hvor hun vil fusionere den traditionelle thaimad med det franske køkken.

Femten slags karry

Når vi danskere køber blandingsproduktet karry, så er det fordi, det står på pulveret. Imidlertid kan blandingen laves på mange måder: "Jeg har mere end 15 blandinger, som jeg selv laver. Grundkarryen får jeg fra Thailand, men så kan jeg justere med f.eks. koriander, citrongræs eller basilikum," fortæller Fae, der kan bruge karry til næsten alt.
En enkelt krydret ting har hun først mødt i Danmark. Men den passer hende. Peberrod.
"Mad skal smage af noget," lyder det fra eleven der er glad for, at hendes arbejdsplads gør så meget ud af at få de bedste råvarer direkte fra landbruget. Og at det er et sted, hvor det indtryk, som mange har af et brasseri, er helt forkert: "Her serverer vi små portioner, som smager godt, men som også ser raffinerede og indbydende ud."

Fae kan også godt lave frikadeller med sovs og kartofler. Det kræver svigerfaderen nemlig.

Fae kan også godt lave frikadeller med sovs og kartofler. Det kræver svigerfaderen nemlig.

Sovs og kartofler

Hjemme i Ødum nyder naboerne godt af Faes thailandske kokkerier. "Hvornår kan du komme igen," har flere spurgt. Der er dog også kritikere: "Min svigerfar vil hellere have sovs og kartofler. Det får han så. Og jeg kan skam også lave frikadeller," røber Fae, der har en fremtidsdrøm. Forhåbentlig i Århus. En by, som hun er meget glad for: "Jeg vil gerne lave min egen restaurant med moderne thai-mad. Altså den traditionelle thaimad fusioneret med den franske stil," slutter Fae.
 

Publiceret 25 August 2012 11:00

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.