Fra Ødum til gastronomisk OL

Hun er ganske vist stadig kokkeelev, men hun står alligevel meget på den kulinariske scene.

Af
Erling Baastrup

Navnet er Rungthiwa Chummongkhon. Til dagligt dog Fae. Hun er fra Thailand, og hun har godt et år tilbage af sin læretid, som i øjeblikket foregår under køkkenchef Casper Poulsen på Hotel & Brasserie Ferdinand på Åboulevarden i Århus. Brasseriet blev i 2009 udnævnt til Danmarks bedste.
Når hun er hjemme, er det i Ødum mellem Århus og Randers.

Andetungechips til prinsen

Senest har Fae været med i mesterskaberne for kokkeelever i Århus og tog en tredjeplads. Hun er med i Børsens kokketalent-konkurrence, hvor hun i øjeblikket er kommet i finalen. Og så er der noget med OL:
"Jeg var med i London med Visit Denmark for Food, hvor jeg bl.a. serverede andetungechips for Prins Henrik," fortæller Fae, der kom til Danmark i 2008. "Jeg har altid lavet mad. Først med min mor fra jeg var fem år. Mad, som vi solgte på markederne. Jeg har også haft egen restaurant i Thailand, men mødte så min danske kæreste, og nu bor vi altså i Ødum."

Et par gode råd om, hvordan man flækker en hummer. Fra køkkenchef Casper Poulsen.

Et par gode råd om, hvordan man flækker en hummer. Fra køkkenchef Casper Poulsen.

På landsholdet

Fae er endnu ikke dansk statsborger, så hun kunne sige ja til en invitation fra Thailand om at være med på det thailandske kokkelandshold, der til oktober skal til gastronomisk OL i Tyskland. To gange OL på samme år.
"Jeg tænker på mad 24-7," røber den ihærdige og ambitiøse kokkeelev, der har et speciale eller en hemmelighed, når hun laver mad: Karry.

Fae vil gerne have sin egen restaurant i Århus, hvor hun vil fusionere den traditionelle thaimad med det franske køkken.

Fae vil gerne have sin egen restaurant i Århus, hvor hun vil fusionere den traditionelle thaimad med det franske køkken.

Femten slags karry

Når vi danskere køber blandingsproduktet karry, så er det fordi, det står på pulveret. Imidlertid kan blandingen laves på mange måder: "Jeg har mere end 15 blandinger, som jeg selv laver. Grundkarryen får jeg fra Thailand, men så kan jeg justere med f.eks. koriander, citrongræs eller basilikum," fortæller Fae, der kan bruge karry til næsten alt.
En enkelt krydret ting har hun først mødt i Danmark. Men den passer hende. Peberrod.
"Mad skal smage af noget," lyder det fra eleven der er glad for, at hendes arbejdsplads gør så meget ud af at få de bedste råvarer direkte fra landbruget. Og at det er et sted, hvor det indtryk, som mange har af et brasseri, er helt forkert: "Her serverer vi små portioner, som smager godt, men som også ser raffinerede og indbydende ud."

Fae kan også godt lave frikadeller med sovs og kartofler. Det kræver svigerfaderen nemlig.

Fae kan også godt lave frikadeller med sovs og kartofler. Det kræver svigerfaderen nemlig.

Sovs og kartofler

Hjemme i Ødum nyder naboerne godt af Faes thailandske kokkerier. "Hvornår kan du komme igen," har flere spurgt. Der er dog også kritikere: "Min svigerfar vil hellere have sovs og kartofler. Det får han så. Og jeg kan skam også lave frikadeller," røber Fae, der har en fremtidsdrøm. Forhåbentlig i Århus. En by, som hun er meget glad for: "Jeg vil gerne lave min egen restaurant med moderne thai-mad. Altså den traditionelle thaimad fusioneret med den franske stil," slutter Fae.
 

Publiceret 25 August 2012 11:00

SENESTE TV

Pensionister i hopla fra 1943

jubilæum I efteråret 1943 samledes en flok alders- og invaliderentenydere på Thorsøegnen med det formål at stifte en forening.

Den blev en realitet 1. oktober samme år, og derfor holder Vejerslev-Aidt-Thorsø Pensionistforening torsdag 25. oktober kl.12-16 jubilæumsfest i anledning af foreningens 75 års fødselsdag.

Foreningens navn var Vejerslev-Aidt-Thorsø Alders og Invaliderenteforening til 1957, hvor navnet blev ændret til det nuværende.

Kontingentet var ved foreningens start 50 øre halvårligt. Den første aktivitet i foreningen var at ”indsende et andragende til kommunen om Brændselshjælp”.

Det har været på vegne af nogle medlemmer, for det var netop foreningens formål at hjælpe nødlidende medlemmer, og i krigens sidste år kunne det være et problem at skaffe brændsel.

Protokollerne melder ikke om egentlige foreningsaktiviteter i de første mange år. Et par bestyrelsesmøder om året og en generalforsamling var de eneste aktiviteter.

I 1986 fik foreningen sin egen fane på initiativ af foreningens daværende formand, Erling Jensen. Fanen hænger i dag på Thorshøj.

I 1986 søgte foreningen om et kommunalt tilskud til aktiviteter, men det blev ikke bevilget. Derimod kom der gang i arbejdet i pensionisternes kontaktudvalg, der fordelte de kommunale tilskud mellem de to pensionistforeninger i Hvorslev Kommune.

Travlt med tilbud

Sidst i 80'erne begyndte nogle af de aktiviteter, der i dag kendetegner foreningen. Bankospil, gymnastik, ældredans og sang. I de senere år er aktiviteterne udvidet med petanque, kroll og badning i Tungelundbadet i Thorsø

Bestyrelsen har i dag noget mere travlt, end det var tilfældet i de første år. Medlemstallet, der i 1943 var 28, er nu 325.

"Det egentlige formål med økonomisk støtte til betrængte medlemmer er ikke mere aktuelt, men de mange kulturelle og underholdende tilbud, der er kommet i gang de senere år, har god tilslutning og opfylder et stort ønske og behov hos medlemmerne," mener den nuværende formand, Johs. Molbech.

jesl