Hvad laver vi?:

Pigerne er flittige og drengene spiller computer

Den kortere fritid efter folkeskolereformen ændrer næsten ikke på fritidsvanerne hos 8. til 10. klasses elever

Af
Erling Baastrup

Når skoleklokken har ringet ud, går eleverne hjem. Eller gør de?
Vi har spurgt 89 elever i Hammel-området (42 piger og 47 drenge), hvad de bruger deres eftermiddag til.
I undersøgelsen indgår flest elever fra 9. klasse, men både 8. og 10.klasserne er repræsenteret.
Spørgsmålet lød: Hvad bruger du din fritid om eftermiddagen til?
På diagrammet kan du se resultatet, hvor det tæller ens, om man gør det en eller fem dage om ugen. Da flere har sat mere end ét kryds, er totalen ikke 100 %.
Generelt fremgår det, at pigerne er de flittigste. Det gælder både sport, lektier, og arbejde. Eneste undtagelse er brugen af computere. Mere end 60 % af drengene er ved tasterne mindst én gang om ugen. Og en del spiller hver dag ugen igennem. Pigerne er nede på 14 %.
Pigerne er også de flittigste på lektierne. 85 % laver sådanne mindst en gang om ugen. Og mange fem dage. Drengene er nede på 60 %.
Der bliver dog også tid til lidt sport for 60 % af pigerne, mens det er 45 % af drengene

Vælger fra og til

Med den nye folkeskolelov i baghovedet har vi også spurgt til eventuelle ændringer i eftermiddagens vaner. Fravalg og tilvalg.
De fleste svarer, at der ingen ændringer har været. Mest markant er fravalg af sport., nemlig 11 drenge og 11 piger. Det harmonerer ikke med det, som sportsklubberne oplever. Meldingen er, at medlemstallet er nogenlunde konstant.
Vores spørgeskemaundersøgelse tyder på, at lige så mange der melder sig ud, lige så mange nye melder sig ind.
En stor del af fravælgerne giver den kortere fritid efter skolen som begrundelse. Markant er det, at pigerne fravælger lidt veninderne og dovner mindre.
Stort set ingen er gået ned på lektietiden.
Der er en del af de unge, der har taget fat på andre ting. Helt klar topscorer er her lektielæsning. Men det gælder faktisk kun for pigerne. Folkeskoleloven ser altså ud til at presse pigerne til at læse mere. Derimod er der flere af drengene, der har fået arbejde.

Publiceret 01 December 2015 15:00

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.