DEBAT:

Hjælp til ensomme ældre i Favrskov Kommune

Af Britt Bager, folketingsmedlem for Venstre

I en ny rapport vurderer Sundhedsstyrelsen, at 50 procent af de ældre, der modtager plejehjælp, føler sig ensomme. Det er hverken acceptabelt eller værdigt. Derfor har regeringen netop afsat 30 millioner kroner til projekter, der skal styrke indsatsen mod ensomhed blandt ældre – og Favrskov er én af de i alt 14 kommuner, der har fået midler til at nedbringe ensomheden blandt ældre.
I alt får Favrskov Kommune to millioner kroner. Det betyder, at de ældre i Favrskov, der vurderes til at være ensomme, kan få en samtale med en aktivitetsmedarbejder, som kan hjælpe dem med at skabe mere socialt samvær og deltage i flere aktiviteter ud fra den ældres egne ønsker. Derudover skal de to millioner også gå til at styrke samarbejdet med de frivillige organisationer, sådan at de ældre kan sættes sammen med de frivillige tilbud, der passer til deres behov og ønsker.
I forbindelse med offentliggørelsen af de ekstra midler sagde ældreminister Thyra Frank: ”Vi skal have fokus på ensomhed blandt ældre. For ensomhed kan have alvorlige konsekvenser for den enkelte”. Det er jeg helt enig i. Ensomhed kan have lige så stor negativ indflydelse som overvægt og rygning, foruden de psykiske konsekvenser. Derfor er jeg også utrolig glad for, at det nu er et område, der bliver prioriteret. Vi skylder de ældre en værdig alderdom og en værdig ældrepleje, hvor vi også tager hånd om ensomhed og bringer glæde i deres hverdag.
Vi har tidligere styrket ældreplejen betragteligt, blandt andet med klippekort til ekstra hjælp og ordentlig ernæring på plejehjemmene. Jeg er oprigtig glad for, at Favrskov nu har fået to millioner kroner til at styrke indsatsen mod ensomhed. Det er nemlig de ældre, vi kan takke for det stærke velfærdssamfund, vi har i dag.

Publiceret 17 February 2017 06:00

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.