Den japanske kunster Misa Namekawas laver et mindenetværk, med lokale genstande indvævet i et spind.

Den japanske kunster Misa Namekawas laver et mindenetværk, med lokale genstande indvævet i et spind.

Tre kunstnere bor og skaber i Voldby

Som led i projekt “Kunsthallen og landsbyerne” besøger tre kunstnere i disse dage Voldby

Af
Tekst og foto af Christina Brorson

Søndag d.6. august fik Voldby besøg af en samling helt specielle gæster. Udstyret med kreativitet og åbent sind bosatte tre kunstnere sig ved klubhuset for at gå i gang med hver sit lokale kunstværk. Misa Namekawa fra Japan, Niels Pugholm fra København og Saouli Salah fra Berlin havde på forhånd modtaget Voldby-borgernes egen beskrivelse af deres by og besluttet, hvordan de ville gribe opgaven an.
Projekt “Kunsthallen og Voldby” er en del af “Kunsthallen og landsbyerne” som med forskellige kunstnere i alt besøger ni landsbyer i Region Midt. Bag projektet står Viborg Kunsthal og Aarhus Europæisk Kulturby 2017. Voldby fik projektet tilbudt af Favrskov Landsbyråd og sagde med det samme ja tak, fortæller Kate Guldholt, der er formand for Voldby Beboerforening. Sammen med sine byfæller udformede hun et portræt af byen og glædede sig til at lægge rammer til kunstproduktion.
“Vi lagde vægt på, at Voldby er en by med mange tilflyttere og mange, der arbejder i Aarhus. Alligevel er vi også meget aktive lokalt med arrangementer i både friluftsbadet, klubhuset og forsamlingshuet,” fortæller Kate Guldholt.

Det lokale møde

De tre internationale kunstnere har da også følt sig godt modtaget i den lille by, fortæller Niels Pugholm.
“Det har været fantastisk at møde byens ildsjæle, og vi er blevet flot serviceret både her i klubhuset og med invitationer hjem til folk. Vi har også fået besøg af mange, der er interesserede i, hvad vi laver. Jeg synes, det er fedt at lave kunst på den her måde, hvor dem, der skal kigge på det hele bagefter, ser værkerne blive til, siger Niels Pugholm.
Selv har han oplevet, at hans plan for Voldby-kunstværket ændrede sig fra et “rum for vreden” til et tilsvarende for kærligheden. Med basis i et romantisk besøg i byen (ikke med en lokal pige), producerer han nu træstykker, hvor lokale tilstande “Vi for vild i Voldby”, “elektrisk i Voldby” fremstår på forkullet baggrund.
Den japanske kunster Misa Namekawa laver et spindelvæv med minder af neontråd i træerne ved klubhuset. Minderne har hun fået af lokale borgere, der har leveret personlige genstande med små historier til. Saouli Salah, der stammer fra Libanon, men bor i Berlin, bygger et dekonstrueret hus med rødmalede taglægter, der som tegnede streger i bybilledet læner sig ind over klubhuset.

Bagerst fra venstre: Saouli Salah, koordinator Felix Pedersen og Niels Pugholm. Forrest fra venstre: Misa Namekawa og Kâte Guldholt. I baggrunden Saouli Salahs kunstværk.

Bagerst fra venstre: Saouli Salah, koordinator Felix Pedersen og Niels Pugholm. Forrest fra venstre: Misa Namekawa og Kâte Guldholt. I baggrunden Saouli Salahs kunstværk.

Lidt at tænke over

Simon Drachmann, Voldby-borger og nabo til klubhuset, synes det er spændende med de kreative gæster.
“Selvfølgelig kan vi ikke have lige så meget kunst i Voldby, som man har i de større byer, Men det er fedt, at der sker lidt her. Der er megen snak om, hvor man lægger kulturkronerne - nu får vi også glæde af dem. Der er sikkert nogen, der synes, det er tosset, men jeg synes, det giver lidt at tænker over i hverdagen, siger Simon Drachmann.
Han er selv tømrer og har især lagt mærke til Saouli Salahs værk.
“Det er sjovt at se en helt anden måde at gribe en trækonstruktion an. Jeg har da ladet mig inspirere en smule,” smiler han.
Lørdag. d.12 er der fernisering på de tre kunstværker til byfesten i Voldby. Efterfølgende vil der i samarbejde med Viborg Kunsthal blive lavet en dokumentationsudstilling om “Kunsthallen og Voldby” i Viborg Kunsthals trappegalleri. Udstillingen vil være åben i perioden fra d. 14.-20.august.

Niels Pugholm indskrev lokale tilstande på træstrykker med forkullet baggrund.

Niels Pugholm indskrev lokale tilstande på træstrykker med forkullet baggrund.

Misa Namekawa havde modtaget små ting med historier fra Voldbys borgere,

Misa Namekawa havde modtaget små ting med historier fra Voldbys borgere,

Publiceret 10 August 2017 11:00