Hammel Neurocenter skal spare 28,5 millioner

Otte sengepladser og op til 40 stillinger nedlægges næste år.

Af
Af Christina Brorson

Det blev ikke ved nedlæggelsen af fire sengepladser som først udmeldt fra Hammel Neurocenter. Torsdag i sidste uge blev endnu fire sengepladser lagt oveni, så der nu er tale om otte ud af centrets 59 sengepladser. Centret skal finde 28,5 millioner på næste års budget på grund af faldende efterspørgsel fra Region Nordjylland og Region Syddanmark.
Nedlæggelsen af de i alt otte højtspecialiserede sengepladser trækker op til 75 stillinger med sig. Som følge af ansættelsesstoppet står mange stillinger i øjeblikket ledige på Hammel Neurocenter, og 35 af de berørte medarbejdere genplaceres derfor her i en anden stilling. De resterende 40 må enten indstille sig på en fyreseddel eller et andet job i Region Midt. Der vil blive holdt samtaler i løbet af denne og næste måned.

En midlertidig tendens

Hospitalsdirektør Lars Dahl beklager nedlæggelsen af sengepladser, men ser i øvrigt nedskæringen som et mindre udsving og ikke som del af en større udvikling.
“Før har vi udvidet antallet af sengepladser for at imødekomme en stigende efterspørgsel, og nu er billedet altså et andet. Vi er dog helt overbevist om, at der fortsat vil være brug for et højt specialiseret tilbud som Hammel Neurocenter i Vestdanmark og ser absolut ingen tegn på, at nedskæringen er den første af flere,” siger Lars Dahl.
Den faldende efterspørgsel fra Region Nordjylland og Syddanmark skyldes dels en ændret prioritering, hvor man gør mere for at finde tilbud til egne patienter internt i regionen og dels en mere avanceret behandling af neuro-patienter ude i den enkelte region - blandt andet apopleksipatienter i Region Nord, oplyser Lars Dahl.

Dybt beklageligt

I patientforeningen Hjernesagen, ser man nedskæringerne på Hammel Neurocenter som del af en trist landsdækkende udvikling.
“Det er dybt beklageligt, at Region Syd og Nord tilsyneladende ikke vil bruge de højt specialiserede pladser på Hammel Neurocenter, for vi har brug for den slags pladser til at sikre den bedst mulige rehabilitering for hjerneskadede. De otte pladser, der nu nedlægges kommer ikke igen. Kompetencerne bliver spredt for alle vinde. Det er desværre en udvikling, vi også ser andre steder i landet. Det bliver sværere og sværere at få en henvisning til højt specialiseret behandling,” siger Lise Beha Erichsen, landsformand for Hjernesagen.
Hvor er samarbejdet?
Tillidsrepræsentant og næstformand i Leder- og Medarbejderudvalget på Hammel Neurocenter, Trine Balker, mener der er tale om et dybereliggende problem i samarbejdet mellem regionerne.
“Jeg synes efterhånden, vi er et konkurrerende sundhedsvæsen og ikke et samarbejdende. Hvad skal vi bruge titlen “vestdansk” til, hvis det kun er Region Midt, der sender patienter,” siger Trine Balker.
Hun understreger, at nedlæggelse og omrokeringer på centret betyder et stort spild af møjsommeligt oparbejdede kompetencer.
“Vi arbejder meget specialiseret. Med hjerneskadede patienter er der mange interessenter at tage hensyn til og et stort behov for tværfagligt samarbejde. Den slags tager tid at opbygge i den enkelte stilling og kan ikke uden videre overføres i anden sammenhæng. Det tager år at opbygge,” siger Trine Balker

Publiceret 08 September 2017 16:15

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.