DEBAT:

Svar til ÆldreSagen Favrskov

Af
Lone Glarbo (V) kandidat til KV17 Århusvej 55

8382 Hinnerup

ÆldreSagen i Favrskov har fat i noget helt centralt. I dag har vi cirka 80.000 mennesker med demens i Danmark, og cirka 50.000 har en Alzheimerdemens. De fleste har jo heldigvis pårørende, men det betyder så, at cirka 400.000 danskere er direkte berørt af demens.
Personligt tror jeg, at vi skal gå lidt andre veje end de traditionelle, ikke bare på plejehjemmene, men også i borgernes private hjem. Jeg mener ikke nødvendigvis, at vi skal have færre SOSU-assistenter, men jeg tror, at vi også skal tænke mere i personalets pædagogiske kompetencer. Ældre i det hele taget skal ikke bare passes, have medicin, spise og have hjælp til den personlige hygiejne.
Livet skal ikke bare gå, men skal leves og nydes i det omfang, det er muligt. De sociale relationer er også meget vigtige, hvis man bliver dement, så også her er det afgørende, at vi forebygger ensomhed. Det personale, som kommer i borgernes egne hjem, skal være opmærksomme og sætte ind med tiltag. Favrskov Kommune fik godt to millioner af Sundhedsministeriet først på året til projekter, som netop har til formål at forebygge ensomhed.
Vi skal huske at se mennesket bag sygdommen, og måske er det muligt at få lidt mere menneske igennem “sygdomsfilteret”, hvis der fokuseres mere på pædagogiske værktøjer fremfor ren pleje.
Jeg mener derfor, at vi skal have ansat pædagoger og flere ergoterapeuter i ældreplejen. Specielt når det drejer sig om mennesker med demens, så bliver der brug for for eksempel pædagogiske tiltag, socialpædagogiske metoder og bedre kognitiv funktionsmæssig kapacitet.
Det er meget hårdt at være ægtefælle til en, som har en demenssygdom, og de har behov for støtte og aflastning.
I budgettet for 2018-2021 er der netop afsat ekstra midler til aflastning af den pårørende i hjemmet, og der er tillige afsat midler til at etablere et nyt aflastningstilbud for demente, som er visiteret til kommunens dagtilbud.

Publiceret 08 October 2017 15:00

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.