DEBAT:

Selvfølgelig har det konsekvenser

Af
Peder Meyhoff

byrådsmedlem for EL og kandidat til kommunevalget

Overdrevet 15

Hinnerup

Det er noget sludder at det ikke har konsekvenser når flygtninge ikke deltager i danskundervisningen, således som DF og Venstre påstår i et læserbrev. Hvis flygtningene ikke møder op, får de jo ingen danskundervisning. Det er i sig selv et problem, men værre er det hvis de ikke består prøven i Dansk 3. Hvis man ikke har bestået den prøve, vil man som hovedregel ikke kunne få dansk statsborgerskab.

Det er et meget manipulerende læserbrev de to partier har begået. Umiddelbart vil alle være enig i at det er forkert at forsømme sin undervisning. Sådan er det jo alle andre steder i det danske skolesystem. Men flygtningene kan ikke sammenlignes med hverken folkeskoleelever eller gymnasielever. Det er derfor langt mere seriøst at spørge hvorfor fraværet er så stort?

Mange af flygtningene har været udsat for oplevelser vi dårligt kan forestille os. Nogle har set familiemedlemmer blive skudt eller bortført, andre har overlevet bombardementer eller andre forfærdelige begivenheder. Mange lider derfor af både fysiske og psykiske sygdomme der kan forhindre dem i at møde op til undervisningen.

Hertil kommer at der i statistikken slet ikke bliver skelnet mellem såkaldt ulovligt og lovligt fravær. Vi ved således intet om hvor stor del af fraværet der er ulovligt og hvor meget der er lovligt. Lovligt fravær kan udover sygdom fx. være barsel, lægebesøg, jobsøgning, møder med kommunen eller pasning af barn under sygdom.

Det fremgår noget kryptisk af de to partiers læserbrev at ”Jeg er derfor rigtig glad for, at Venstre nu vil sikre politisk styring af området.” Man kan undre sig over hvem 'jeg' er, og hvem der blot er medunderskriver af læserbrevet, men mere væsentligt er det naturligvis hvordan V vil sikre denne styring. Vil V nu gøre de syge raske eller hvad? Og hvad vil DF?

Men selvfølgelig er det vigtigt at flygtningene møder op – ikke for at gøre DF og V tilfredse, men for flygtningenes egen skyld. Vi har derfor brug for mere viden om hvorfor der er et højt fravær, og hvad der kan gøres for at reducere fraværet. Jeg kan se at Socialdemokraterne foreslår at flygtninge der melder sig syge, altid skal i kontakt med en kommunal sygeplejerske. Det er noget mere konstruktivt end den holdning DF og V udtrykker, og et forslag som Enhedslisten godt kan støtte, selvom det næppe løser hele problemet.

Publiceret 09 October 2017 15:30

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV