Flag:

Bedemand forrest i kampen for at få efterladte samlet gennem trafikken

Et diskret hvidt flag i vinduet på rustvogn og efterfølgende biler skal fortælle medtrafikanter, at her kommer et lig-følge.

Af
Af Christina Brorson

“I langt de fleste tilfælde tror jeg ikke, det er af ond vilje. Men det er et meget stort problem,” siger Mette Marie Nikolajsen, bedemand og indehaver af Unik Begravelse, der har adresser i Hadsten og Aarhus.
Det omtalte problem er lig-følger, som brydes op af uopmærksomme medtrafikanter, og pårørende som dermed berøves en del af deres sidste rejse med den afdøde.
Når rustvognen kører med en kiste og har gardinerne rullet fra, udgør de efterfølgende biler som oftest et lig-følge - pårørende der følger kisten med den døde fra hjem, sygehus eller ældrecenter til kirke eller kirkegård. Men som regel kommer følget ikke samlet igennem alle de kryds, sammenfletninger og rundkørsler, som turen indeholder. Andre biler kiler sig ind, og rustvognen skilles fra de efterfølgende biler.
For de pårørende er det ikke bare en detalje, men meget smertefuldt, fortæller Mette Marie Nikolajsen. “Det betyder så meget for familien at køre lige bag ved. De følger den, de holder af, på den sidste rejse, og på den måde er lig-følget en del af begravelsen. Men vi er helt afhængige af, at andre trafikanter tager hensyn, og det er desværre ikke altid tilfældet.”

Et tydeligt lig-følge

Mette Marie Nikolajsen vil dog ikke nøjes med at brokke sig over problemet. En stor del af årsagen til det manglende hensyn er, at et lig-følge i Danmark er meget svært at identificere, mener hun. Derfor harn netop anskaffet nogle særlige flag til at sætte i både rustvognens og de efterfølgende bilers ruder, så det bliver klart for alle, hvilke biler, der følger efter rustvognen, og hvilke der ikke gør.
“I Norge sætter bilerne i lig-følget et magnetkors på taget for at gøre opmærksom på sig selv. Flagene har den fordel, at de ikke ridser bilen, og kan sættes i ruden på alle biler,” forklarer Mette Marie Nikolajsen.
Hun har ikke kendskab til andre danske bedemænd, der kører med flag, men efter at have testet dem to gange, kan hun klart anbefale metoden.
“Første gang vi afprøvede flagene, gik turen fra Hadsten til Randers, næste gang omvendt: Fra Randers til Hadsten. Randers kan være svær at komme igennem med mange rundkørsler og sammenfletninger. Men begge gange fortalte familien efterfølgende, at der var blevet taget hensyn. Flagene virker. Når medtrafikanter kan se, hvor lig-følget starter og slutter, vil de faktisk gerne tage hensyn.”

Fulgt af brancheorganisationen

Mette Marie Nikolajsens “flag-forsøg” følges tæt af brancheorganisationen Danske Bedemænd. Det fortæller direktør Ole Roed Jakobsen, som siden TV2 i juli i år tog problemet op, har arbejdet med sagen. En rundspørge blandt danske bedemænd viste efter TV2's udsendelse, at de fleste oplevede afbrudte lig-følger som en jævnligt tilbagevendende problematik og ikke et enkeltstående problem. Organisationen gik derfor i dialog med Dansk Kørelærerunion, for at sikre sig, at nye trafikanter undervises i den rigtige måde at omgås lig-følger på. Et andet tiltag er en form for mærkning af bilerne i følget, som Mette Marie Nikolajsen netop har forsøgt.
“De flag, som Mette Marie netop har anskaffet, er et rigtig godt initiativ og en oplagt løsning. Som brancheorganisation har vi taget bolden op og arbejder i øjeblikket på at sikre lovhjemmel til en form for mærkning af bilerne i lig-følget, så færdselsreglerne kommer helt på plads,” fortæller Ole Roed Jakobsen.
Med hensyn til undervisningen af kommende trafikanter, oplyser han, at kørslen omkring lig-følger allerede er en del af pensum. I øjeblikket arbejder Danske Bedemænd på at få kortlagt, hvor tit spørgsmål om lig-følger faktisk forekommer til selve teoriprøven”.

Publiceret 09 October 2017 16:30

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.