DEBAT:

Flygtninges fravær BLIVER nedbragt

Af
Erling Kvist Andersen (S)

Formand for arbejdsmarkedsudvalget

Fredensgade 11B

Hinnerup

Svar til Eva Damsgaard
Jeg har besluttet at være positiv her i valgkampen, så jeg vil starte med at erklære mig enig i, at udgifterne til flygtninge skal begrænses, og det er allerede i stort omfang lykkedes. Flere og flere bliver selvforsørgende ved at komme i job eller uddannelse, og derved sparer kommunen og samfundet penge til forsørgelse og får til gengæld flere skatteindtægter.
Fraværet på sprogskolen er uacceptabelt højt, og det bliver der gjort noget ved nu.
I Skive kommune har man med succes indført en model, hvor alle ved sygdom skal henvende sig personligt til en sygeplejerske, som kan vurdere årsagen til sygemeldingen. Sygeplejersken kan rådgive og på baggrund af undersøgelse og samtale vurdere om flygtningen skal deltage i undervisningen, tage hjem eller gå til egen læge.
Jeg har selv talt med sygeplejersken fra Skive og hørt om de meget gode resultater: Sygefraværet er væsentlig nedsat og lægerne er aflastet. Hun brugte også tid på at undervise flygtningene på sprogskolen i sygdomsforståelse og dansk arbejdskultur. Det er vigtigt for at sikre, at flygtningene kan begå sig på det danske arbejdsmarked, hvor der er forventning om et stabilt fremmøde.
Vi har netop i arbejdsmarkedsudvalget besluttet en lignende model i Favrskov i en forsøgsperiode på to år. Det betyder naturligvis en udgift, som arbejdsmarkedsområdet selv dækker ind - det går ikke fra den borgernære velfærd. Til gengæld tror jeg, at det kan ses som en investering, og at pengene kommer igen mange gange, når det lykkes at få endnu flere flygtninge til at blive stabil skattebetalende arbejdskraft.
Vi har også besluttet, at der skal sættes ind over for fravær, der ikke handler om sygdom, f.eks. ved at møder så vidt muligt placeres uden for undervisningstiden.
Jeg vil understrege, at al fravær vurderes nøje, og hvis der er tale om ulovligt fravær, så bliver man sanktioneret og trukket i ydelse.
Det er vigtigt, at vi som politikere handler, når noget ikke fungerer, som det skal. Andre kommuner har lært af gode løsninger i Favrskov, og vi skal også bruge de gode erfaringer fra andre kommuner.

Publiceret 10 November 2017 21:30

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV