Café AG får Handicapprisen 2017

Caféen på Sundhedscentret i Hadsten får Handicapprisen 2017

Af
Anette Bonde

Café AG på Sundhedscentret i Hadsten er i år den glade modtager af handicapprisen i Favrskov Kommune. Prisen blev overrakt af borgmester Nils Borring mandag i denne uge i Café AG.

“Vildt dejligt”

“Det er da helt vildt dejligt”, lyder det spontant fra ernærings- og husholdningsøkonom Bodil Stilling, denne torsdag eftermiddag, hvor avisen besøger caféen. Hun er den ene af to fuldtidsansatte medarbejdere. Den anden er socialpædagog Anni Bønding.
Bodil Stilling fortæller, at Café AG er blevet indstillet af et forældrepar, der er glade og stolte af deres søn og den udvikling, der er sket med ham.
“Det er så dejligt at se, hvordan han vokser med arbejdet og altid er glad, når han kommer hjem og kan fortælle om gode arbejdsdage og kolleger. Det er den bedste arbejdsplads, så de fortjener i den grad at blive værdsat med handicapprisen”, skriver de i indstillingen.
Bodil Stilling og Anni Bønding er denne torsdag eftermiddag ved at planlægge madforsyningen til den kommende uge: Hadsten Skoles madbod, frokostordningen for Sundhedscentrets medarbejdere, særlige og tilbagevendende arrangementer, kommunens mødeforplejning - og meget andet.
I øjeblikket er der 17 borgere på køkkentjansen i Café AG, men det kan skifte lidt. Der kan max. være 19 borgere, ud over de to fuldtidsansatte og en lærling.

Et kæmpe samtalekøkken

“Café AG er et kæmpe stort samtalekøkken i et personligt, fagligt og socialt arbejdsfællesskab”.
Sådan beskriver Bodil Stilling caféens rolle for de borgere, der har fået brug for netop denne varme arne i en kortere eller længere periode af deres liv.
Hun peger på, at mad er vejen til et socialt fællesskab. Det at sidde sammen ved et bord og føre en samtale, samler folk. Og det at lave maden sammen, skaber ligeledes fællesskab. Borgerne, der arbejder i caféen, oplever samtidig en sagsnødvendighed - det er nemlig ikke lige meget, om de kommer eller ej.
“Værktøjet er maden, og så stiller vi de rette opgaver på det rigtige tidspunkt ud fra de forudsætninger, borgerne har.”

Gisp, Gab og Guf

Der kan være tale om såvel fysiske, psykiske ,sociale og sproglige udfordringer. Og Bodil Stilling kender hver af borgerne indgående og deres formåen og grænser.
Café AG opererer med tre forskellige slags opgaver. Der er Gisp-opgaver, der går lige til grænsen men som gør borgerne glade og stolte når de er gennemført. Så er der Gab-opgaver, når borgeren har brug for rutine og ro omkring sig. Endelig er der Guf-opgaver, når borgeren er på toppen og kan lære fra sig eller lave mere selvstændige ting.
fakta
Handicapprisen overrækkes til en person, en gruppe, en frivillig forening, en virksomhed eller en institution, som har gjort en særlig indsats for borgere med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse i Favrskov Kommune. Prisen belønner et særligt initiativ eller en prisværdig kreativitet, der for personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse eksempelvis har bidraget til nye arbejdspladser, nye aktiviteter og muligheder, forbedring af tilgængeligheden eller større almen viden om forholdene for personer med funktionsnedsættelse.
Med prisen følger 5000 kroner og et grafisk tryk.

Publiceret 09 December 2017 11:00

SENESTE TV