Birgit Liin.

Birgit Liin.

DEBAT:

Lange skoledage: Anne og Cecilia - I er ikke alene

Af Birgit Liin, Medlem af byrådet for Venstre, formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå

Kære Anne og Cecilia – og resten af 6. B på Bavnehøjskolen

Tak for jeres indlæg i Lokalavisen den 26. marts. I giver udtryk for, at I gerne vil skolen. I vil lære noget, og I ønsker de bedste forudsætninger for, at det skal lykkes. Det er jeg glad for at høre. Og jeg er helt enig i, at skolen ikke skal fylde hele livet.

I er ikke alene om at mene, at skoledagene er for lange. Det mener 82 procent af landets skoleelever også. I en undersøgelse, som Favrskov Kommune lavede sidste år, sagde 91 procent af underviserne det samme.

Folkeskolerne i Favrskov Kommune kan søge om at få nedsat det ugentlige timetal, hvis de samtidig omlægger noget af den understøttende undervisning til to-voksen-undervisning. Der skal dog på mellemtrinnet og i udskolingen være en helt særlig grund til at indføre denne ordning. Skolen skal for hver klasse lave en ansøgning og vedlægge udførlig dokumentation for behovet, og hvis skolen får tilladelsen, gælder den kun i et år. Det kan opfattes som en lidt bøvlet proces, som skolen skal prioritere at bruge tid på.

I Venstre mener vi, at kommunens folkeskoler skal spares for bøvlet. Det skal være den enkelte skole, som inden for lovens rammer selv skal bestemme, om den understøttende undervisning i en klasse skal omlægges til to-voksen-undervisning, og om skoledagen på den måde skal afkortes. Det kan f.eks. gøres, som I beskriver, hvor klassen deles i to i nogle timer med hver sin lærer. Det giver ro, koncentration og tid til fordybelse.

Jeg håber, at vi kan få resten af byrådet med på at give skolerne mere frihed og mindre bøvl. For behovet er der. Det viser jeres læserbrev og undersøgelsen blandt underviserne med al tydelighed.

Publiceret 28 March 2018 09:30