DEBAT:

EU’s klimapolitik skal gavne verden og Østjylland

Daniel Toft Jakobsen, medlem af Folketinget (S) Niels Fuglsang, mulig spidskandidat i Region Midtjylland til Europa-Parlamentet (S)

Verden har brug for, at vi skifter kul og olie ud med grøn energi. Vi kan hverken regne med Donald Trump eller Vladimir Putin. Derfor må EU gå forrest. Og lige her i Midt- og Østjylland udvikles den teknologi, som EU kan bruge til at skabe forandringen.

Vi er som samfund på vej mod en klimakatastrofe, der skyldes, at vores økonomi stadig er alt for afhængig af kul og olie. 2016 og 2017 er de to varmeste år nogensinde målt, siden man begyndte at måle den globale temperatur i 1880.

Hvis vi ikke ændrer kurs, ser fremtidsscenarierne dystre ud. I hvert fald hvis man spørger FN's klimapanel. Vi kan se frem til stigende vandstande, flere ekstreme vejrfænomener, vandmangel i store dele af verden, og derfor også 100 millioner af klimaflygtninge.

Derfor er der brug for handling nu. Her spiller EU en kernerolle som en af verdens største økonomier, der kan gå foran og vise vejen. Det har EU gjort før, da Kyoto-aftalen blev indgået i 1997. Men EU er faldet bagom dansen, og ambitionsniveauet for årene frem mod 2030 ligger langt under FN's anbefalinger for at holde klimaforandringerne i ro.

Der er behov for, at EU kommer tilbage i den grønne førertrøje. Teknologien til at skabe forandringen findes allerede. En stor del af den udvikles faktisk lige her i Østjylland. Danske Vestas udvikler nogle af verdens mest avancerede styresystemer til vindmøller i Hammel, mens vindmølleselskaber fra Tyskland, Spanien, Kina og Indien også har placeret afdelinger i Midtjylland. Når vindmølleselskaber fra hele verden placerer sig hos os, så er det fordi Midt- og Østjylland er i verdens absolutte elite, når det kommer til den viden og ekspertise inden for grøn energi, der her findes.

Hvis EU hæver målsætningerne for klimapolitikken, er det godt for verden. Det er også godt for vores arbejdspladser i Østjylland. Derfor er det bare med at komme i gang. Det kæmper Socialdemokratiet for i Europa.

Publiceret 11 April 2018 15:30

SENESTE TV

Festlig nytårskoncert i Voldum-Rud

VOLDUM-RUD Søndag 20. januar kl. 14.00 indbyder Voldum-Rud Menighedsråd og organist Jens Morsing traditionen tro til nytårskoncert i Voldum Kirkehus.

"Vi har de sidste fire år haft glæden af at høre pianisten Anne-Marie Meineche spille festlig wiener- og salonmusik med forskellige violinister – og igen i år præsenterer hun Cæcilie Balling, som er 28 år gammel og i fuld gang med at bygge en musikalsk karriere op. Hun er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, suppleret med studier i USA hos Milan Vitek," fortæller Morten Sejersen, kirkesanger og PR-medarbejder ved Voldum og Rud Kirker

Udover den rent klassiske musik høres Cæcilie Ballings smukke violinspil også i andre musikalske sammenhænge; således er hun medlem i ensemblet Halvcirkel, der udforsker grænselandet mellem det klassiske repertoire og den moderne lyd.

Balling og Meiniche spiller et festligt og sprudlende program af musik i bl.a. wienergenren, men vil også glæde publikum med iørefaldende stykker i andre stilarter. Imellem værkerne fortæller de to veloplagte musikere anekdoter om musikken og komponisterne.

Der vil være et anstrøg af nytårsfestlighed over programmet, og publikum vil forhåbentlig gå fra koncerten med glad energi til at møde det nye år. I pausen serveres der champagne, kaffe, kransekage og frugt, og der er fri entré til koncerten. wuf