DEBAT:

Den kommunale sparegris er ved at briste

Bo Berger, Gl. Voldbyvej 1, 8450 Hammel. Medlem af Venstre Favrskov

Resultatet for Favrskov Kommunes økonomi i 2017 ligger nu klar. Og der fremvises igen så stort et overskud, at den kommunale sparegris står til at skulle udvides, for ikke at briste. 

Favrskov Kommune har nu en gennemsnitlig kassebeholdning på 379 millioner kroner. Det svarer til hele 13.800 kroner pr. husstand. Et meget stort beløb for en kommune af Favrskovs størrelse.

Overskuddet for 2017 endte på 89,9 millioner kroner. Det betyder, at hver husstand i Favrskov Kommune, gennemsnitligt har indbetalt 4.425 kroner mere i skat i 2017, end kommunen har behov for.

Overskuddet er stik imod intentionerne fra byrådet. Det havde nemlig budgetteret med et resultat, der ville ende omkring nul. Udviklingen med overskud der er betydeligt større end budgetteret, har stået på i flere år. Og derfor bør skatten nu sættes ned i Favrskov Kommune. Det er nemlig ikke meningen, at Favrskov Kommune skal inddrive borgernes penge, til opsparing i den kommunale kasse.

Jeg vil derfor foreslå, at man ved budgetforhandlingerne for 2019 arbejder for, at den kommunale skatteprocent nedsættes fra 25,7 procent, som den er i dag, til 24,7 procent fremover.

Havde byrådet nedsat skatten med 1 procentpoint sidste år, ville overskuddet have været på 13,9 millioner kroner, i stedet for på 89,9 millioner kroner, som det endte med. Og borgerne i Favrskov Kommune ville dermed i gennemsnit have haft 3.780 kroner mere pr. husstand at gøre godt med.

Publiceret 18 April 2018 15:00

SENESTE TV

Festlig nytårskoncert i Voldum-Rud

VOLDUM-RUD Søndag 20. januar kl. 14.00 indbyder Voldum-Rud Menighedsråd og organist Jens Morsing traditionen tro til nytårskoncert i Voldum Kirkehus.

"Vi har de sidste fire år haft glæden af at høre pianisten Anne-Marie Meineche spille festlig wiener- og salonmusik med forskellige violinister – og igen i år præsenterer hun Cæcilie Balling, som er 28 år gammel og i fuld gang med at bygge en musikalsk karriere op. Hun er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, suppleret med studier i USA hos Milan Vitek," fortæller Morten Sejersen, kirkesanger og PR-medarbejder ved Voldum og Rud Kirker

Udover den rent klassiske musik høres Cæcilie Ballings smukke violinspil også i andre musikalske sammenhænge; således er hun medlem i ensemblet Halvcirkel, der udforsker grænselandet mellem det klassiske repertoire og den moderne lyd.

Balling og Meiniche spiller et festligt og sprudlende program af musik i bl.a. wienergenren, men vil også glæde publikum med iørefaldende stykker i andre stilarter. Imellem værkerne fortæller de to veloplagte musikere anekdoter om musikken og komponisterne.

Der vil være et anstrøg af nytårsfestlighed over programmet, og publikum vil forhåbentlig gå fra koncerten med glad energi til at møde det nye år. I pausen serveres der champagne, kaffe, kransekage og frugt, og der er fri entré til koncerten. wuf