DEBAT: Derfor er fælles frokost- ordning så nødvendig

Af
Brian Glenn Pedersen

Karmarkvej 9

8870 Langå

En rigtig frokostordning betyder sund mad hver dag til de mindste. Og foruden at være en samlende og hyggelig ramme kan den også blive en god investering. For den skal ses som tidlig indsats, i forhold til at forebygge for eksempel overvægt og diabetes.

Maden er vigtig, ikke mindst fordi børn får op til 70 procent af deres hverdagsmad netop, når de er i deres daginstitution. Og grundpillerne til sunde madvalg ligger i før-skolealderen.

I min daginstitution har jeg gennem de sidste fem år været kostfaglig eneansvarlig. Jeg laver dagligt mad til op mod 120 børn i alderen 0-6 år. Her får de en varieret menu, med smagen i højsædet og de officielle kostråd på bagsmækken. Det er nemlig vigtigt for mig at udvikle og udfordre børnenes smag og præferencer, så de bliver mere bevidste om, hvad der er sundt, varieret og smagfuldt.

Alle spiser dagens ret, sammen, og det giver børn, som tør og som vil prøve nyt. De udvikler en bred smagspalette og et kæmpe madmod. Det pædagogiske personale og de andre børn er rollemodeller, og understøttet af deres usynlige indbyrdes relationer styrkes de i deres åbenhed over for ny mad. Vores menuplan giver struktur i hverdagen men også rum til variation.

At udfordre sine børn madmæssigt kan være en svær opgave. Det kender jeg fra mig selv som far. Jeg har haft en kamp med begge mine egne børn, fordi det bare efter en lang arbejdsdag er lettere at behage end at udfordre. Den 4-årige er måske træt og synes måske ikke lige, at tomat og selleri er værd at putte i munden. Så er det, at man som forældre bare tænker på den lette løsning, som for eksempel at smøre den sædvanlige leverpostejmad.

Den udfordring kan en frokostordning, tilberedt af en kostfagligmedarbejder, være en stor støtte i. For så ved man, at ens barn har fået en lækker og ernæringsrigtig frokost, og så er det nogen gange bare helt ok med en rugbrødsmad til aftensmad.

Som kostfaglig har jeg den fornødne baggrund, så maden giver energi til leg og læring, men også til at inddrage børnene via mine pædagogiske kolleger, så de får viden om mad og råvarer. Måltidet er oplagt til at understøtte og være en del af det pædagogiske arbejde.

De fleste voksne har adgang til en frokostordning. Så hvorfor dog snyde børnene for et sundt måltid.

Jeg håber, at forældrene vil stemme ja til madordninger i netop deres institution, og presse på for, at den skal tilberedes i institutionen, for mad kan så meget mere end at mætte.

Fakta:

Hvert femte barn i 0. klasse får en bemærkning af sundhedsplejerskerne i deres journal – deres mad og måltidsvaner er problematiske.

Op til 70 procent af børns energibehov dækkes i løbet af en dag i daginstitutionen.

97 procent af de 3-5-årige går i daginstitution.

Det vurderes, at knap 80 procent af vuggestuebørnene og cirka halvdelen af børnehavebørnene er omfattet af en frokostordning/får serveret frokost i institutionen

Frokostordninger er mest for hovedstadens børn. 69 procent af børn i Region Hovedstaden har frokostordning, mens det kun gælder 31 procent i region Sjælland

Kostkvaliteten hos børn har en social slagside. Dog er der ikke sociale forskelle i indtaget af søde sager og drikkevarer.

De forældrebetalte frokostordninger er på valg hvert andet år.

Publiceret 13 June 2018 14:00

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.