TV: 60 år senere: Gamle skolekammerater mødtes

Hinnerup Realskole

Af
Michael Wulff

HINNERUP Der er stor gensynsglæde på Ørstedsvej i Hinnerup onsdag middag.

Elleve gamle klassekammerater fra Hinnerup Realskole fejrer, at det lige i disse dage er 60 år siden, at de tog afsked med den skole, som ikke alle savner.

"Tingene blev jo banket ind i os, bogstaveligt talt," lyder det fra Vivi Kjær, der fortsat bor i byen. Hun har haft en livslang ansættelse som skolesekretær på Haldum-Hinnerup Skolen, et job hun forlod i 2005.

'At få realen med'

Axel Tilma skal holde festtalen ved frokosten. Han slap også ud af privatskolen og fik, som en af kun tre elever i realklassen, plads på gymnasiet efterfølgende. Senere blev han kirurg og overlæge og bor i det nordjyske i Brønderslev.

Den gang skulle man 'have realen med.' Så jeg kom oppe fra Norring og herned i Lilleådalen, for at vi kunne komme ud i verden ...

"Den gang skulle man 'have realen med.' Så jeg kom oppe fra Norring og herned i Lilleådalen for at vi kunne komme ud i verden, for at vi kunne springe på toget, komme videre og gøre verden ny efter to verdenskrige," fortæller Axel Tilma, der er gårdejersøn.

Axel Tilma holdt talen.

Axel Tilma holdt talen.

Vi bevæger os fra Brogårdens kostald ved egnsarkivet, hvor frokosten skal indtages og hen til Realskolen, der i dag er indrettet som private boliger.

Ulla Hansen har ikke gået på skolen, men hun bor i dag i den gamle gymnastiksal. Og det kommer hun ud til selskabet på de 11 klassekammerater og fortæller:

Ulla Hansen, yderst til højre, bor i den gamle gymnastiksal, som klassekammeraterne fra 60 år siden brugte.

Ulla Hansen, yderst til højre, bor i den gamle gymnastiksal, som klassekammeraterne fra 60 år siden brugte.

"Der er så flot herinde. Jeg boede ovre i Nørrevangen, men ville gerne blive i Hinnerup, så nu har jeg fået lov at flytte ind her. Det er et fantastisk sted, det må du gerne skrive," lyder det fra Ulla Hansen.

Og så bliver der gjort klar til et gruppefoto.

"Hvordan var det nu, vi stod," spørger én. "Jeg kan huske, at jeg stod deroppe i vinduet og kiggede," fortæller en anden. "Ja, ja, vend dig nu om mod fotografen," siger en tredje, mens alle griner. Det er en god dag i Hinnerup.

Publiceret 13 June 2018 16:23

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.