DEBAT: Skat følger dig helt i graven

Af
Camilla Borregaard (LA)

Vestre Ringvej 18

8370 Hadsten

I Danmark, verdens højest beskattede land, er der ikke grænser for, hvad staten tillader sig at beskatte.

Dør du, og efterlader en arv på mere end 289.000 kr. til dine børn, skal de betale 15 procent af den i skat til staten. Har du ingen børn, men efterlader du arven til dine søskende eller nevøer og niecer, skal de immervæk betale 36,25 procent af den i skat.

Dette på trods af, at de penge du efterlader dem, du har kært, allerede er blevet beskattet flere gange. Arveafgiften er med andre ord ekstra beskatning af opsparing.

Arveafgiften er ikke alene ekstra beskatning af opsparing, det er skat på død. Mere usmageligt bliver det vist ikke. Den er på ingen måder rimelig og den bør afskaffes.

Mest skræmmende er det, at der faktisk er røde politikere, der mener, at den er for lav. De røde politikere retfærdiggør arveafgiften ved dels, at nok er arven beskattet flere gange hos den afdøde, men den er jo altså endnu ikke beskattet hos arvemodtageren. Dernæst så går skatteopkrævningen til selveste staten, der jo skal sikre vores alles offentlige velfærdsgilde.

Med den tilgang, så er der jo ingen grænser for, hvor høj skatten må være, eller hvad den umættelige velfærdsstat i det hele taget kan tillade sig.

Den samlede opkrævning af arveafgift fylder meget lidt i det offentliges samlede milliardbudget. Men den enkelte opkrævning, kan have meget stor betydning for den enkelte familie.

Efterlader du for eksempel ikke rede penge til dine børn, men det sommerhus, I sammen har tilbragt hundredvis af mindeværdige timer i, ja så skal dine børn punge ud af egen lomme til arveafgiften for at kunne beholde sommerhuset. Man skal være ret skatteliderlig for at se det rimelige i dette.

I 'Langt fra Borgen' sagde Rune Lund fra Enhedslisten, der jo i øvrigt selvfølgelig elsker arveafgiften, at han havde opfordret sin egen mor til ikke at gemme noget i arv til ham, men i stedet skulle hun bruge alle pengene på sig selv, imens hun levede.

Det er meget fint. Vi er jo som mennesker forskellige, vi har forskellige ønsker og forskellige prioriteringer.

Derfor skal du selvfølgelig heller ikke straffes for at ønske og dermed prioritere at gemme en arv til dem, du elsker. Skat, du følger os hele livet, men du behøver absolut ikke også at følge os i graven.

Publiceret 14 June 2018 06:00

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

13-årig iværksætter tog på messe i Hadsten

Mens mange voksne vægrer sig ved at prøve kræfter med livet som selvstændig erhvervsdrivende, har Max Hammerum på kun 13 år ikke den slags hæmninger.

Det viste han tydeligt på en virksomhedsmesse i Hadsten. To 3D-printere tegner med en sagte summen de tynde konturer op til noget, der senere bliver til en udstiksform til småkager. Max Hammerum fra Hadsten er iværksætteren med den simple men geniale idé at fremstille kageformene efter kundernes individuelle ønsker. Han var en af 12 udstillere på en lille virksomhedsmesse i Hadsten Erhvervspark, der blev afholdt for kort tid siden.

”Jeg fik ideen sammen med min lillebror, Villads, da vi skulle til at have hund, og vi selv ville bage hundekiks til den. Vi vidste, at den hedder Luca, og det var Villads, der fik ideen med at få navnet med i udstiksformen og, at den skulle 3D-printes,” husker Max Hammerum.

Respekt for iværksætter

Siden tænkte han og Villads, at der nok var andre, som kunne tænke sig en helt egen udstiksform. Det var kort før jul sidste år og efter at have fået en hjemmeside om produktet, begyndte ordrerne at tikke ind. Og det i en grad, så produktionen ikke kunne følge med, og drengene måtte sige nej til kunder. Efter jul gik salget helt i stå, men har sidenhen rettet sig til et stabilt leje.

”Jeg er dybt imponeret over Max. Ham har jeg respekt for. At han gør det, selv om han kun er 13 år. Jeg synes, det var et vildt spændende arrangement med meget forskellige udstillere. Jeg er kom for at netværke og blive inspireret og få ideer til, hvis jeg senere skal bruge noget,” forklarer Katrine Juul.

Hun er sikkerhedskonsulent hos Verisure og var inviteret af den ene af arrangørerne, Andreas fra Rønnow Grafisk, som hun kender, fra dengang hun selv var iværksætter. Hun har ikke sluppet drømmen om at være selvstændig, og hun ved, at hun en dag kan få brug for et stærkt netværk, hvis hun skulle vove at forsøge sig igen.

Næste år endnu vildere

”Min filosofi er, at hvor folk mødes, sker der noget. Derfor lavede vi den her inspirationsbuffet. Vi gør det for at netværke, og vi vil gerne netværke for dem, vi handler med. Og så vil vi selvfølgelig vise vores gæster den brede flade af det, vi leverer,” fortæller Andreas Rønnow Petersen, indehaver af Rønnow Grafisk.

På trods af en del afbud i sidste øjeblik, hvilke han tilskriver det solrige vejr, og at virksomheder generelt har travlt, noterer Andreas sig, at hans inspirationsbuffet blev velbesøgt. Cirka 300 gæster og udstillere har man efterfølgende talt op. Det er fjerde år, Rønnow Grafisk holder arrangementet og første gang med andre udstillere. Og succesen vil fortsætte:

”Vi gør det absolut igen til næste år, og det kommer til at vokse. Næste år bliver det endnu vildere!” lover Andreas Rønnow Petersen.