100 børn og voksne på den store kanotur. Indsendt foto

100 børn og voksne på den store kanotur. Indsendt foto

100 børn og fædre var på ’far-tur’ i kano

Lørdag 16. juni var Gudenåen fyldt med fædre fra Hadsten, Hinnerup og omegn, der havde deres børn med på kanotur på Gudenåen. Her blev der sagt ’ja’ til slik, snakket mandesnak og set landskamp på storskærm på campingpladsen.

Når det er far, der er med på tur, så er regler og rammer nogle lidt andre, end når det er hele familien, der tager af sted sammen. Og det er dét, der er det særlige ved ’far-turen’, hvor børn og fædre for 7. år i træk var afsted på kanotur med overnatning.

Denne lørdag i juni var 32 fædre og 68 børn afsted på kanoturen, der hvert år starter i Bjerringbro og slutter i Ulstrup, hvor der er hygge, leg og overnatning på Bamsebo Camping.

"Målet med turen er jo hygge og socialt samvær. Og det bliver noget helt særligt, når det udelukkende er arrangeret af fædre, og når mor bliver derhjemme," fortæller Bo Stærk, som er en af initiativtagerne til turen.

Blandet folk mænd

Fædrene på turen er en blandet flok af mænd, der kender hinanden forskellige steder fra: Venner, naboer og venners venner. Og sammensætningen af fædre en skøn blanding, der spænder over alt fra håndværkere, direktører, en slagter, advokater, ingeniører, politifolk samt lærere og pædagoger. Mange kommer fra Hadsten, Hinnerup og omegn, men der også fædre med fra andre dele af Jylland.

Slik og is og ingen støvler

Og der bliver nok givet lov til lidt mere på en tur som denne, hvor der ikke er nogen mor til sige nej, og til at minde om gummistøvler og tandbørstning. Måske er det også lidt lettere, at få far til at sige ja til slik og is. Der er i hvert fald travlt i kiosken på Bamsebo Camping, hvor ’bamsefar’ alias Steen Pedersen, har kaldt ekstrahjælp på arbejde for at sikre forsyningerne af store is og syntetisk slik i alle regnbuens farver.

"Spørger man børnene, hvad det bedste ved turen er, så vil de fleste sikkert svare;

"At vi får masse af slik". Men i virkeligheden, så er det jo, at det her er en tur, hvor de lærer nye børn at kende og får nye venskaber. Og det samme gælder for fædrene: Alle får snakket lidt med nogen, de ikke kendte i forvejen. Og næste gang man støder på hinanden i børnehaven, så bliver det måske til lidt mere end bare et nik," fortæller Bo Stærk.

Når der lægges fra på kanoturen, så snakkes og hygges der. Indsendt foto.

Når der lægges fra på kanoturen, så snakkes og hygges der. Indsendt foto.

Når din far giver dig lov

I lejrens store fællestelt bliver der snakket mandesnak og fortalt røverhistorier over kolde dåseøl. Og så er der ved at være stærke traditioner for kanoturens forskellige faste indslag:

På det historiske og naturskønne Kjællinghøl, lægger kanoerne til under sejlturen, for her er der frokostpause og her skal grilles pølser. På campingpladsen er der fodboldkamp for alle, der har lyst.

Og på en rigtig ’far-tur’ er der selvfølgelig landskamp på storskærmen, når Danmark skal spille deres første vigtige VM-kamp. Og så har turen sit helt eget børnekor. Lørdag eftermiddag bliver der øvet, og inden middagen er der koncert. Her synger alle børnene for deres fædre, og som regel kan der faktisk skimtes en lille tåre i en øjenkrog eller to i forsamlingen af rørte fædre.

Børnene komponerede en Bamsebo-sang. 'Når din far giver dig lov'. Indsendt foto.

Børnene komponerede en Bamsebo-sang. 'Når din far giver dig lov'. Indsendt foto.

I år var der premiere på børnenes egen Bamsebosang – en nyfortolkning af Kim Larsens sang, "Hvis din far gir´dig lov". Her var teksten ændret til; "Når din far gir´dig lov". Og videre synger børnene; "han stoler på dig" og "På Bamsebo er der venskab, sang og leg".

Midt i børnekoret er der en pige, som er mere end almindeligt dygtig til at synge. 9-årige Nikoline Pinholt Hall Langvad var nemlig en af deltagerne i Voice Junior, sidst det løb over skærmen. Nikoline gav i år et solonummer med støtte fra farmand, Jakob Langvad, på guitar.

Samarbejde og røverhistorier

Herefter er det tid til aftensmaden, hvor der heller ikke kan herske tvivl om, at ’det er far, der er i køkkenet’. Helstegt pattegris og pommes frites i lange baner.

’Det er så sjovt se en flok fædre, der skal samarbejde om at få 5 frituregryder til at fungere på en campingplads. Et virvar af kabeltromler og sikringer, der sprænger, når der skal frituresteges 20 kg pomfritter,’ fortæller Bo Stærk.

En af fædrene, som har været med på kanoturen i alle årene, er Kaspar Ginnerup Knudsen. Han glæder sig hvert år til den årlige kanotur, som for ham også kan ses i et fagligt perspektiv. Han sidder nemlig i bestyrelsen i ’Forum for mænds sundhed i Danmark’, som en del af hans daglige virke med social- og sundhedsarbejde i Silkeborg Kommune’.

"Det er fantastisk vigtigt at dyrke fællesskaber som disse. Her kan fædre dyrke deres mandighed, komme ud i naturen, være sammen med deres børn og bare få lov til at være mænd," fortæller Kasper og beskriver en af turens oplevelser:

"En af fædrene havde taget sin fiskestang med ned til åen sidst på aftenen. Her blev snøren smidt i vandet i skumringen, mens mosekonen bryggede. En flok børn havde nysgerrigt sluttet sig til - selv om det var langt over deres sengetid. Her var der en særlig stund, hvor de hyggede og lærte lidt om at fiske, imens de fik et par gevaldige røverhistorier".

"Det er egentlig ret simpelt," mener Kaspar. "Mænd har brug for frirum som dette, hvor der er mulighed for at have tid med børnene alene".

Der løbet en del vand i Gudenåen, siden turen blev arrangeret første gang. Og når mænd arrangerer en kanotur, så er der selvfølgelig en del fokus på udstyr, og på hvor man hvert år kan opgradere lidt. Det første år var det med madpakker på sejlturen – nu er det med den helt store grill til frokost, hvor kokken har kokkehue på. Fællesteltet vokser år for år, og fodboldstorskærmen er kommet til.

Planerne for udvidelserne til næste års kanotur er også allerede i gang; et endnu større telt, et fadølsanlæg og måske et vildmarksbad med udsigt over Gudenåen.

Publiceret 18 June 2018 09:00