Edgon Skovsens sygeforløb er under al kritik, mener samleveren Marianne Overby. Foto: Kian Johansen

Edgon Skovsens sygeforløb er under al kritik, mener samleveren Marianne Overby. Foto: Kian Johansen

Edgon havde familiesygdom: Ingen læge skrev det ned

Hans bror døde af det. Søsteren har det også. Alligevel tog ingen læge notater, da de fik det at vide

Af
Kian Johansen

Hadsten I dag er Edgon Skovsens følgesvend stok og dobbeltsyn. Før var det hund og kasket i hjemmet i Hadbjerg.

Aneurisme. En sprængt pulsåre. Det er et begreb Marianne Overby kender alt til. Og på trods af, at både hun og samleverens søster fortæller, at flere af Edgons familiemedlemmer har tendens til sprængte pulsårer til flere læger, så går der længe inden hendes samlever Edgon Skovsen bliver opereret for netop den sygdom.

7. marts er hendes samlever, Edgon Skovsen skidt. Han er forvirret, da han fordrer hønsene på deres lille bedrift i Hadbjerg. Han går i seng uden at spise eller drikke.

Dagen efter sender lægen ham på Aarhus Universitetshospital, fire dage senere overflyttes han til Regionshospitalet i Randers og syv dage senere tilbage igen til Århus.

Lægerne hører ikke efter, de har nok i deres eget. De tror åbenbart ikke at en pårørende kan komme med oplysninger, der kan hjælpe en patient.

"Hele forløbet er under al kritik, fortæller Marianne Overby, der i sine unge år selv kortvarigt var sygeplejeelev, så hun kender til, hvad hun mener er helt almindelige pleje-regler.

Blandt andet at understrege patientens kaldenavn i journalen, så alle ved hvad man skal kalde vedkommende, føre journal, og at tjekke patientens væsketilstand og føre et væskeskema.

"Edgon bliver altid kaldt Edgon, aldrig fornavnet Søren, alligevel blev sygeplejerskerne ved med at kalde på Søren," genfortæller Marianne Overby, der finder flere ting rystende i den pleje Edgon modtager.

Først da han flyttes til Randers, opdager man, at han mangler væske og giver ham drop.

Ingen notater fortæller om sygdom i familien

Ifølge Marianne Overby begynder personalet først at tage notater efter godt en uges indlæggelse.

"Men der er ingen læger der interesserer sig for mig, eller at hans sygdom kan være arvelig," konstaterer hun.

Både Edgon Skovsens søster og bror har lidt af lignende symptomer som Edgon. Broderen døde for et par år siden, mens en kusine på moderens side døde som ung, angiveligt også på grund af en sprængt pulsåre ved hjernen.

"Også Edgons far har haft kredsløbsforstyrrelser," fortæller Marianne Skovby, der flere gange i forløbet fortæller det til lægerne. En enkelt gang sammen med Edgons søster.

Men hun kan efterfølgende konstatere, at det ikke står i Edgon Skovsens journaler, som hun har søgt aktindsigt i.

"Lægerne hører ikke efter, de har nok i deres eget. De tror åbenbart ikke at en pårørende kan komme med oplysninger, der kan hjælpe en patient," fnyser Marianne Overby.

Hun har tænkt sig at klage til Patientklagenævnet og har flere gange klaget over behandlingsforløbet af samleveren til ledende sygeplejersker og læger.

Blandt klagepunkterne er, at der ikke føres væskeskema, at man ikke involverer de pårørende i behandlingen, samt at der i starten af forløbet ikke er ført journal.

Opereret efter 12 dage

Først efter 11 dages indlæggelse i Randers og Aarhus, finder lægerne ud af, hvad der er galt. Der er en lille revne på pulsåren, i hovedbunden. Man opererer, ret hurtigt dagen efter.

Endelig sover Marianne Overby uden at vågne flere gange i nattens løb.

Opereret igen

Siden da bliver Edgon overflyttet til Plejecenter Skaghøj i Hammel.

Efter fire uger overflyttes han til Hammel Neurocenter, hvorefter der udføres endnu en operation for at fjerne trykket omkring hjernen.

13. juni kommer han hjem til Hadbjerg. Men nu er stok og dobbeltsyn Edgons følgesvend i stedet for kasket og hund. Og han kan ikke huske ret meget af de godt ni ugers indlæggelse og behandling.

Læs også:

Publiceret 02 July 2018 10:00